Skriv ut denna sida

Har rasismen normaliserats i Sverige?

Antonie Grahamsdaughter 13 september 2014

Screen_Shot_2014-09-13_at_12.29.03.png

Under sommaren inträffade flera allvarliga attentat mot EU­-migranter i Stockholm. Trots detta har inte ett enda misstänkt hatbrott utretts. Sammantaget har det uppkommit en allvarlig hotbild som främlingsfientlighet, rasism och attentat mot fattigdomsflyktingar i Sverige.

I början av sommaren attackerades ett tältläger utanför Stockholm. En man skar sönder flera tält med kniv och sprang från platsen.  Mannen återkommer dagen efter men EU-migranterna lyckas nu skrämma bort honom. Polisen uppsöker aldrig platsen. Ingen brottsutredning genomförs. Detta trots att två knivar hittas i lägret som mannen förlorade när han sprang därifrån.


Under lördagen den 30 augusti utsattes aktivister för en hårhänt och brutal razzia av polisen vid kulturhuset Cyklopen i Högdalen. Aktivisterna hade samlats inför en motdemonstration mot det öppet nazistiska Svenskarnas partiets demonstration i Kungsträdgården. Trots flera påpekande från FN gavs det tillstånd till demonstrationen och till ett parti med åsikter kopplat till invandrarhat nazism och främlingsfientlighet. Tillståndet för demonstrationen utfärdades av polismyndigheten i Stockholm.

Ett halvt dygn senare natten mellan lördagen och söndagen startar en eldsvåda i EU-migranternas

läger i Högdalen. Fyra skjul med femton sovande människor brann och totalförstördes.
Under eldsvådan blev två unga män blev svårt brännskadade och fördes till Uppsala Akademiska sjukhus specialistavdelning för brännskador. En man ligger fortfarande nedsövd och har inte kunnat ge sitt vittnesmål. Flera av de drabbade personerna i lägret blev svårt traumatiserade. Drabbade berättar ”vi sov i skjulen då vi upptäckte att det brann överallt”

Flera indikationer pekar på att EU-migranter utsattes för ett rasistiskt hatbrott. Vem eller vilka kan ha utför en sådan bestialisk handling?

HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter, Stockholm kontaktade polisen flera gånger under morgonen. Trots flera påstötningar dröjer det flera timmar innan polisen kommer till lägret i Högdalen. Slutligen anländer två poliser och gör en avspärrning runt brottsplatsen. Senare görs en snabb teknisk undersökning. Enligt polisen Anders Gartér, förundersökningsledare och gruppledare vid söderortspolisen fortsätter utredningen. Men nu fokuserar man på om migranterna kan ha gjort sig skyldig till vårdslöshet. Hur skall det går till? Vittnen till branden avhystes från Sverige för en vecka sedan och kan inte vidare förhöras.


Det var under måndagen den 1 september på uppdrag av Stockholms socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M) verkställs avhysningen av EU-migranter från platsen av kronofogdsmyndigheten, polis och socialtjänst. Med borgerlig nit och arrogans rensas platsen från EU-migranter trots den svåra eldsvårdan ett dygn tidigare. Migranterna forslar ner sina väskor från lägret mot parkeringen där deras namn ropas upp. En grupp utsatta, traumatiserade, fattiga människor skickades med buss tillbaka till Rumänien. En handling av myndigheter som vittnar om empatilöst, total avsaknad av förståelse

för utsatta människors situation.
 

Ett nytt larm inkommer mellan söndag- och måndags natt. Två bilar som EU-migranter sover i eldhärjas ett läger under E4-an vid Midsommarkransen. Polisen var på väg till platsen tre gånger men omdirigerades av polisens länskommunikationscentral (LKC). Polisen kom aldrig under pågående brand till platsen utan först långt senare. Av den orsaken kunde inga vittnen hittas eller förhöras. Enligt Anders Gartér vid polisen kan branden vara anlagd men eftersom vi inte fått tag på någon av de boende kommer vi ingen vart. Utredningen står still. Enligt polisen kan man inte se något samband mellan bränderna.

 

I Stockholm exponeras högerextrem valpropaganda av SD på stadens bussar. SL har gett tillstånd till valpropaganda där SD uttrycker sitt främlingshat mot EU-migranter och invandrare. Reklamen är vidrig och hör inte hemma i vårt samhälle. Nazisternas kamp mot det ”organiserade tiggeriet” var aktuellt redan i Tyskland 1933. Ett antal personer agerade mot främlingsfientligheten och täckte över texten på bussarna.

Men reklamen i vårt offentliga rum beskriver en "normalisering" av främlingsfientlighet i vårt land. Det visar också de allt allvarligare attentaten mot EU-migranternas läger. (romer ochruthener från Rumänien) Även våldsamheter mot enskilda migranter har ökat dramatiskt. Det räcker inte med

att Reinfeldt fäller en krokodiltår.

Något väsentligt har förändrats i vårt gemensamma samhälle. EU-migranternas läger brinner, rasistiska, nazistiska partier marscherar på våra gator. Rasistisk valpropaganda på våra bussar.

Var fjärde väljare vill att partier skall samarbeta med SD. Detta är inte okey!

Antonie Grahamsdaughter

Journalist Filmare Fotograf

Antonie Grahamsdaughter

Relaterade artiklar (efter tagg)