Skriv ut denna sida

Anders Romelsjö: Protestera mot NATO

Anders Romelsjö 31 augusti 2014

Screen_Shot_2014-08-31_at_11.55.03.png

Svenska Dagbladet skrev 26/8 under rubriken ”Regeringen öppnar för Natostyrka att ”Nato kan i framtiden få tillstånd att sätta in sin snabbinsatsstyrka i Sverige. Regeringen väntas godkänna ett avtal som gör det möjligt.” Och avtalet godtogs redan igår! Man kan konstatera att NATO är en krigsorganisation dominerad av USA, som till syvende och sist replierar på kärnvapen. NATO bidrog avgjort till splittringen av f.d. Jugoslavien, till sönderslagna Libyen (där al-Qaida kraftigt stärkts) och till förstörelsen av Afghanistan (som medfört att talibanerna är starkare än någonsin de senaste 10 åren).

På DN Debatt rapporterades i mitten av april under rubriken ”Kraftigt ökat stöd för både Natointräde och värnplikt” att en opinionsundersökning i slutet av 2013 visade att

* 29 % var positiva till svenskt medlemskap i NATO medan 34 % är negativa
* 17 % var positiva 2012, vilket innebär en kraftig ökning i en tidigare stabil NATO-opinion
* 22 % anser att Sverige inte bör delta i militära operationer utomlands, jämfört med 16 % år 2012
* 51 % är mot svenskt deltagande i militär insats i Syrien medan 13 % är positiva
* 23 % har stort förtroende för försvaret
* 41 % vill att allmän värnplikt införs, jämfört med 31 % år 2011.

Nedan presenteras tre protester mot NATO-medlemskap.
I. En appell om protest mot Sveriges och Finlands allt närmare samarbete med krigsorganisationen NATO. (https://secure.avaaz.org/en/petition/Governments_of_Finland_and_Sweden_Dont_make_cooperation_agreements_with_Nato/). Denna kom i april och är nu stängd.

”Enligt rapporter i media, är regeringarna i Finland och Sverige förhandlar avtal med Nato.
Enligt massmedia förhandlar regeringarna i Sverige och Finland om överenskommelser med Nato.
Vi medborgare i Sverige eller Finland, protestera kraftigt mot detta. Det är oacceptabelt att våra regeringar i hemlighet har förberett för utländska trupper att kunna verka i våra länder. Detta verkar vara en överreaktion på krisen i Ukraina, vilket tas som intäkt ett närmande till trots att majoriteten av befolkningen i både Finland och Sverige är emot Nato. Det skulle vara oklokt och odemokratiskt att rusa in i avtal med Nato. Information om Natos:s mörka sida måste också fram. Istället för att förbereda sådana avtal bör de politiska partierna klargöra sin inställning till Nato för allmänheten före nästa nationella val.

II. Öppet brev angående planerat samarbetsavtal med NATO från Hans Ruin, som besvarats av regeringen.

”Regeringskansliet
Försvarsdepartementet
103 33 Stockholm
2014-08-11

Det var en besvikelse att få beskedet att regeringskansliet inte har möjlighet att anordna en mottagning för att ta emot vår protest mot det planerade Nato-samarbetet (Fö2014/868/SSP). Därför översänder jag detta öppna brev till den svenska regeringen, med resultatet av den namninsamling som gjorts på Avaaz.
Vi ber er att INTE skriva samarbetsavtal med Nato.
Några av undertecknarna som är svenska medborgare har dessutom lämnat följande personliga motiveringar till varför vi inte bör samarbeta närmare med Nato:
”Sveriges samarbete med Nato har gått extremt långt utan debatt. Den bakomliggande processen förtjänar en ordentlig belysning. Det är inte bara en fråga om vår säkerhetspolitik. Det är också i högsta grad en fråga om demokrati.” Al Burke, som på www.nnn.se skriver om Stoppa smyganslutningen till Nato!
”Nato är världens allra största kärnvapenmakt. Sverige sade nej till att ha kärnvapen 1970. Stegen mot ett svenskt medlemskap i Nato säljer ut vårt självbestämmande i säkerhetspolitiska frågor och sänder fientliga signaler till Ryssland.” Agneta Norberg, vice ordf. Sveriges Fredsråd

”Jag är emot ett närmare samarbete med Nato därför att denna organisation ser användande av vapen och hot som det främsta medlet att lösa konflikter. Jag anser att Sverige och Finland kan bidra till fred och säkerhet på ett bättre sätt genom att stå fria från militära allianser och arbeta med dialog och samtal som främsta metod att lösa konflikter. All erfarenhet visar att militär upprustning och användande av vapen trappar upp och förlänger konflikter. För att inte tala om allt mänskligt lidande det orsakar.” Bengt Bivrin, kommunpolitiker för Miljöpartiet i Strömstad

”Minst ett par Nato-länder i krig – USA och Storbritannien – har använt vapen som innehåller det kemiskt giftiga och radioaktiva ämnet utarmat uran, i länder som de skulle ”befria”. Detta misstänks ligga bakom många fall av missbildningar hos barn och cancer. Den hänsynslöshet som präglat speciellt USAs agerande borde få oss att starkt ta avstånd. Sverige har en tradition av alliansfrihet och har därför alltid haft stor möjlighet att medla i konflikter och söka fredliga lösningar. Blir vi medlemmar av Nato försvinner denna möjlighet eftersom vi förknippas med en aggressiv och provokativ krigspolitik. Nato besitter dessutom kärnvapen vilket är mot svensk politik.” Anita Lilburn, ordf Aktionsgruppen mot Radioaktiv Krigföring (ARK)

Som initiativtagare vill jag dessutom lägga till följande:
”Den Nato-ledda insatsen i Libyen, där Sverige deltog, är ett avskräckande exempel. Från att ha varit en fruktansvärd diktatur har Libyen blivit en ännu värre plats. Att ledande Nato-länder uppenbarligen medverkade från början till att skapa kriget i Libyen visar än en gång att Nato inte är en fredsorganisation. Nato används istället som ett medel för i första hand dess dominerande land, USA, att blanda sig i andra länders angelägenheter.”

Protesten kommer senare att även framföras till Finlands regering.
Hälsningar
Sven Ruin
Initiativtagare till uppropet

Svar från departementssekreterare Kajsa Forsberg
Sven!

Tack för din e-post, som jag fått i uppdrag att svara på.
Regeringskansliet har inte möjlighet att anordna en särskild mottagning med regeringsrepresentanter för att ta emot er protest. Du är välkommen att skicka protesthandlingarna till Försvarsdepartementet enligt adressen nedan.

Regeringskanslitet
Försvarsdepartementet
103 33 Stockholm.”

III. Folkkampanj mot Nato

”Nato Nej! – Inga Nato-övningar i Sverige! – Lämna Nato-samarbetet! – Nytt försvar!

Sverige bör lämna samarbetet med Nato, eftersom det ställer oss på fel sida i dagens värld. Natos uppgift är att bevara och utöka Västs inflytande, och för att göra det kan kärnvapen komma att användas.
Vår försvarsförmåga har minskat. Fördelningen av resurser bör diskuteras och försvaret ändras.

Vi behöver ett nationellt försvar, och samtidigt ska vi verka för internationell nedrustning. Vi ska stödja FN i arbetet för internationell säkerhet. Så ungefär bör man kunna sammanfatta en ståndpunkt.

Om Sverige blir Nato-medlem sänder det en stöt genom hela världen. Det blir en markering mot Ryssland och Kina. Vi stärker den överlägsna militära makt, som det USA-dominerade Nato är, i stället för att söka andra samarbeten eller utveckla FN. Och tvärtom, om vi börjar dra oss ur Nato-samarbetet, så sänder det också en signal. Då till vänner världen runt att vi gemensamt söker nya vägar till fred och nedrustning.

Nu vädrar Nato-anhängarna morgonluft, och Folkpartiet har i sitt valmanifest Nato-medlemskap inom fyra år. Det är hög tid att vi gör mer för att gå emot detta.

Du kan hämta flygblad hos webbplatsen http://www.folkkampanjenmotnato.se/Klicka på Hämta flygblad m.m., Flygblad A5. Skriv ut och dela ut. Tillverka gärna också två skivor av papp eller annat för affischer på mage och rygg för att synas bra.

Sedan kan du långsamt cirkulera kring partiernas torgmöten inför valet. (Håll dig utanför, försök inte se ut som om du tillhör arrangemanget, stör inga möten. Sådant är förhoppningsvis självklart; det är bara falsk ”vänster” som stör möten.) Eller du kan kanske gå sakta fram och tillbaka vid lämplig knutpunkt för kollektivtrafiken.”

Björn Backengård, Hisings Backa

Mot NATO – för en fredlig värld!
För ett värnpliktsbaserat försvar med förankring i Sverige!
Nej till stöd för imperialistiska krigsäventyr!

Folkomröstning!
I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i försvars- och kärnvapenfrågan – Vem tror inte att en stor majoritet står bakom ett krav på kraftigt militär nedrustning globalt och att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom att kärnvapen snabbt avvecklas i världen?

Artikeln har i något modifierad form publicerats på http://jinge.se

Anders Romelsjö

Relaterade artiklar (efter tagg)