Skriv ut denna sida

DN:s ledare – Krigshets och uppmuntran till folkrättsbrott

Anders Romelsjö 26 juli 2014

Screen_Shot_2014-07-25_at_10.21.56.png

DN:s ledare igår ”Bossen bakom” överträffar det mesta i krigshets, russofobi och uppmuntran till folkrättsbrott.

DN ”Det är bara att hoppas att EU kan närma sig USA:s tuffare linje mot Ryssland. Det handlar inte om krigshets eller vilja till konflikt för sakens skull.” Men de sanktioner som redan genomförs är helt olagliga enligt FN-stadgan, där de bedöms som krigshandlingar och brott mot folkrätten. Detta framgår klart av boken ”Lagen mot krig”. Och en upptrappning av sanktionerna innebär en ökning av krigshandlingen mot Ryssland. Statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt tillhör lagbrytarna och har föreslagit hårdare sanktioner mot Ryssland, dvs. en ökning av krigshandlingarna.

Däremot föreslår varken EU eller DN sanktioner mot den brutala apartheidstaten Israel och ej heller mot USA och andra stater som sedan länge stött rebellerna i Syrien ekonomiskt och med stora mängder vapen. Dessa hamnar sedan ofta hamnar hos al-Qaida eller IS, religiöst extrema organisationer som sedan länge dominerar bland rebellerna i Syrien.

FN:s säkerhetsråd har möjlighet att besluta om sanktioner enligt FN-stadgan.
Nu utförs sedan många år illegala sanktioner rutinmässigt av USA och EU, de stora skurkarna i sammanhanget. Jag tänker på de hårda egna sanktionerna mot Iran, förutom de mot Syrien och sanktionerna mot Ryssland.

EU och DN silar mygg och sväljer kameler.

Vidare ger DN inga belägg för att Ryssland försett rebellerna med vapen, och belägg inte ens (den ofta lögnaktiga organisationen) CIA mäktat med. Jag anser det fullt möjligt att rebellerna fått vapen från Ryssland men har inte sett belägg för detta.

20/2 ingick en överenskommelse mellan demokratiskt vald president i Ukraina och opposition med stöd av USA, EU. Överenskommelsen hade kunnat bana vägen för minskade spänningar mellan olika sociala och etniska grupper, minskat inflytandet från högerextremister, och gett bättre utvecklingsmöjligheter med Rysslands ekonomiska stöd som var 25 gånger större än EU:s bud.

Dagens Nyheter skrev då på bästa nyhetsplats ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovitj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.”

Det var för bra för att vara sant. Överenskommelsen accepterades inte av högerextremisterna bland alla demokratiskt sinnade på Maidan. Följande dag skedde en statskupp, där presidenten flydde, hotad till livet. Statskuppen stöddes genast av USA & EU, som därmed svek demokratin, liksom dominerande massmedia.

Och DN accepterade direkt statskuppen, och har inte kommenterat sin helomvändning

I DN:s ledare, ett lågvattenmärke nämns Putin (inte Obama) som ”gangsterledare”. Den som beväpnat rebeller är främst Obama direkt och indirekt, militärt och ekonomiskt, i bl.a. Syrien, vilket möjliggjort ISIS (IS) framväxt. Och den som angripit och slagit sönder andra länder (Afghanistan, Irak, Libyen via NATO, Syrien) är just Obama som inte får någon kritik av DN.
Ja, vi ska vara glada över våra objektiva massmedia och vår fria press, fast det är närmast omöjligt att där få in en välskriven, faktarik artikel med annan politisk uppfattning.

 

Ett alternativt synsätt finns i det internationella uppropet  ”Den nya Jaltadeklarationen”
1 För ett omedelbart slut på kriget från Kiev regeringen.;
2 För direkta samtal mellan Kiev och företrädarna för Donetsk och Lugansk republiker.;
3 För ett omedelbart slut på Kiev regeringens brott mot mänskliga rättigheter.;
4 För en internationell solidaritetsrörelse för de omedelbara och långsiktiga behoven hos de människor som är under attack, för insamling av pengar för humanitär hjälp och stöd för dess politiska kamp genom icke-våldsmetoder och exponera vad som verkligen händer i regionen.;
5 För en internationell undersökning under ledning av jurister och företräder för människliga rättigheter mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna och krigsförbrytelser som har begåtts i samband med detta krig.;
6 För ett slut på presenterad och planerad åtstramningspolitik.;
7 För ett slut på Natos, EU:s och USA:s militära stöd till Kiev regeringen.;
8 För omedelbar stopp för Natos manövrar i Ukraina och i Central- och Östeuropa som syftar till att ge ytterligare materiellt och moraliskt stöd till Kiev-regeringen och dess inbördeskrig.; och
9. För en internationell protest mot Natos toppmöte i Wales i september.

Anders Romelsjö

Relaterade artiklar (efter tagg)