Skriv ut denna sida

SVENSK-PALESTINIERNS ÖPPNA BREV TILL LÖFVEN: “LÅT MIG GE DIG EN SNABB ÖVERBLICK AV GRUNDPROBLEMET”

Samaa Sarsour 15 juli 2014

Screen_Shot_2014-07-15_at_06.41.59.pngSvensk-palestiniern Samaa Sarsour skriver ett öppet brev till Stefan Löfven efter socialdemokratens Facebookinlägg om den senaste konflikten mellan Israel och Palestina.

"Hej Stefan,

Det första som slog mig när jag läste ditt senaste inlägg på Facebook var: Olof Palme ligger säkert och vrider sig i graven just nu.

Stefan Löfven, du kan bli Sveriges nästa statsminister om Alliansen förlorar valet i september. Förvisso har jag tappat förtroende för den nya Socialdemokratin sedan lång tid tillbaka men ditt uttalande kommer definitivt göra så att ni inte får min röst i valet.

Det är synd när politiker inte vågar vara autentiska i sitt agerande och rättvisa i sina uttalanden. Om det var någon partiledare jag hade förväntat mig mer utav så var det faktiskt dig, Stefan. Men nu verkar du blunda för sanningen av någon konstig anledning. Eller så är du bara jäkligt rädd för att bli stämplad som antisemit ifall du går för hårt på Israel. Precis som jag och många andra blir när vi kritiserar Israel som statsapparat.

Löfven, du tjänar mer på att våga vara rättvis. Låt mig ge dig en snabb överblick av grundproblemet.

Israel har i 66 år ockuperat det palestinska folket, fördrivit oss från våra hem och till följd av detta finns nu minst 6 miljoner palestinska flyktingar runtom i världen. Antalet har dessutom ökat i samband med Syrien-kriget. Det är bland annat därför som jag själv som tredje generationens flykting befinner mig i Sverige.

Israel använder sig utav konfiskering av hus, mark och jordbruk. De använder våld och tortyr mot civila, såväl barn som vuxna. Har checkpoints som hindrar människor från att röra sig fritt i sina egna områden och bygger illegala bosättningar dit bosättare från bland annat Europa kommer och gör livet till ett helvete för palestinierna. Israel har byggt en milslång mur som är tusen gånger värre än Berlinmuren, i syfte att separera människor ifrån varandra. Luktar inte detta rasism och i synnerhet Apartheid, anser du?

Löfven, varför inte gå tillbaka till Socialdemokratins ursprungliga anda. Den tiden då ni verkligen stod upp för de förtrycktas rättigheter och för allas lika värde? Eller anser du att palestinskt blod inte är lika rött som ditt?"

 

Läs resterande del av brevet här.

Samaa Sarsour

Relaterade artiklar (efter tagg)