Skriv ut denna sida

Öppet brev till Stefan Persson Styrelse ordförande för H&M

Murat Kuseyri 11 juli 2014

Skärmavbild_2014-07-10_kl._18.00.05.png

Murat Kuseyri skriver ett öppet brev till Stefan Persson Styrelse ordförande för H&M.

 

Örma Textil fabriken i Düzce i Turkiet producerar kläder endast för H&M - koncernen. Tyvärr erhåller samtliga anställda i denna fabrik en minimilön även i turkiska mått.

 I början av 2014 blev H&M –anställda medlemmar  i fackföreningen TEKSIF.  Detta retade er lokale arbetgivare dvs,  Örma Textil fabriken, som genast avskedade 30 arbetare som just hade blivit fackföreningsmedlemmar. Sedan samlade arbetsgivaren samtliga H&M –arbetarna och hotade att personen som blir fackföreningsmedlem kan räkna med att avskedas från fabriken. Men textilarbetarna stod på sig. I detta läge tecknade arbetsgivaren ett avtal med arbetsgivarvänliga och statligt kontrollerade fackföreningen ÖZ IPLIK.

Sedan beordrade arbetsgivaren samtliga chefer och textilarbetare att delta i ett möte med  ÖZ IPLIK för att bli medlemmar. I detta möte propagerade  ÖZ IPLIKS representaner fräckt bland annat detta: “Arbetsgivaren vill inte samarbeta med TEKSIF! Kunderna vill inte ha med TEKSIF att göra. Alla vill ha oss eftersom vi är konstruktiva!”

Dessutom samlade arbetsgivaren i hemlighet  uppgifterna om arbetarnaselektroniska  identitetshandlingar och gjorde dem medlemmar i ÖZ IPLIK utan att arbetarna informerades. Arbetarna reagerade förstås starkt mot de det oönskade medlemskapet och genomförde en demonstration den 31 maj i år utanför postkontoret i staden. Och när arbetarna den 2 juni demonstrerade utanför sin egen arbetsplats blev de utsatta för såväl fysisk som psykisk misshandel av arbetsgivarens vakter. Åtta dagar senare misshandlade  arbetsgivarens säkerhetsvakter även TEKSIF:s organisationsansvarige Asalettin Aslanoglu och förstörde högtalarnaläggningen  i samband med en manifestation utanför fackföreningen.

De anställda på Örma Tekstil kämpar än idag för sina rättigheter. Nästan varje dag demonstrerar arbetarna utanför textilfabriken och kräver respekt för sina fackliga rättigheter. Ledningen för fackföreningen TEKSIF har informerat vid flera tillfällen  H&M-turkiska representanter om de orättvisor som drabbat deras medlemmar men H&M i Turkiet ej vidtagit några åtgärder till stöd för de anställda. H&Ms icke agerande strider mot H&Ms egna etiska riktlinjer och regler för H&M i hela världen och dess underleverantörer.

Käre Stefan Persson!

Vi har två frågor till dig.

 Stämmer påståendena om att H&M koncernen vill att ÖZ IPLIK ska orgnisera arbetarna på Örma Tekstil som bara producerar kläder för er?

 Om påståendena inte stämmer, har ni några planer på att agera så att arbetarna på Örma Tekstil får själva välja fackförening?

Med vänliga hälsningar.

Stockholm,  2014-06-27

Murat Kuseyri

Ordförande för Svensk-turkisk solidaritets och kulturförening

Murat Kuseyri

Relaterade artiklar (efter tagg)