Skriv ut denna sida

Israel invalt i FN-kommitté för avkolonisering

Gunnar Olofsson 10 juli 2014

Fibstämma_2010_005_kopia.jpg

Genom ett märkligt beslut i FN har Israel blivit invalt som vice ordförande i FN:s kommitté för avkolonisering. Beslutet innebär att Israel - en av världens ytterst få kvarvarande kolonialmakter! - nu tar säte i en organisation med uppgift att avskaffa just själva kärnan i den israeliska politiken - att erövra andra folks land och flytta sin egen befolkning dit. Tala om att sätta bocken till trädgårdsmästare!

Israels kandidatur stöddes av framför allt en rad västländer, totalt 74 stater, medan 36 – bland dem arabländerna - röstade emot. 68 stater avstod helt från att rösta, medan 15 röster förklarades ogiltiga.

Kommittén för avkolonisering är en av sex speciella FN-kommittéer och sysslar med många frågor relaterade till avkolonisering, som mänskliga rättigheter, fredsbevarande, minor, yttre rymden, radioaktiv strålning – och frågan om de palestinska flyktingarna! Kommittén har konstant kritiserat Israel för dess våld mot och godtyckliga behandling av palestinierna, medan Israel hela tiden vägrat samarbeta med kommittén om uppföljningar och utredningar.

Israels brott mot reglerna för avkolonisering kan enkelt sammanfattas som ockupation av palestinsk mark, olaglig bosättning på palestinskt område, etablerandet av en rasistisk separationsmur, vägran att efterleva internationell lag och FN-resolutioner, fördrivning av palestinier, kollektiva bestraffningar och, således, konstant vägran att acceptera undersökningar om situationen av olika FN-organ.

Möjligen hade man tänkt sig att Israel, genom invalet i kommittén för avkolonisering, nu skulle kunna få chansen att på allvar ta itu med sig självt, och sin egen kolonialpolitik? En intressant och vacker tanke. Men den nuvarande upptrappningen, med militära anfall mot Gaza och vägran att diskutera med den nya palestinska enhetsregeringen, talar dock ett annat språk. Beslutet riskerar således att bli ett riktigt dåligt exempel för FN:s framtida politik.

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson

Relaterade artiklar (efter tagg)