Skriv ut denna sida

Sverige öppnar för Natotrupp

Nyhetsbanken 27 juni 2014

NATO.png

 

Regeringen fattar inom kort beslut om att tillåta Natotrupper på svensk mark. Beslutet har ett brett politiskt stöd i riksdagen och ses som ett led i utvecklingen för att kunna ge och ta emot internationellt stöd vid kris och krig.

Nyligen blev också Sverige medlem i Natos snabbinsatsstyrka.Sverige är inte med i Nato och omfattas inte av militäralliansens ömsesidiga försvarsgarantier, men regeringen driver ett intensivt arbete för att fördjupa och intensifiera det svenska samarbetet med alliansen vad gäller bland annat materiel, övningar och insatser.

Planeringen för att kunna ta emot Natorstyrkor på det egna territoriet kallas för Host Nation Support, alltså stöd som ett värdland lämnar till Natos styrkor.

Host Nation Support innebär bland annat att värdlandet ska planera för och kunna ta emot och på ett säkert sätt hysa ett Natohögkvarter liksom styrkor för övning och skarpa insatser i fred, kris och krig.

Det gäller transporter genom land-, luft- eller sjöterritoriet till knutpunkter, flygfält eller hamnar och att trupperna ska kunna förflyttas effektivt och säkert till olika insatsområde. All logistik runt omkring måste planeras och förberedas, från mat- till ammunitionsleveranser.

”Vi inväntar i en absolut närtid ett regeringsbeslut som ger oss möjlighet att hämta kunskap i Nato-systemet kring ”Host Nation Support”. Hur går det till i Nato? Jag besöker i nästa vecka min polske kollega, som just varit värd för Nato-övningen Steadfast Jazz, där ”Host nation” varit en stor fråga” säger Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson till Svenska Dagbladet.

Beslutet om Host Nation Support stöds av regeringen, socialdemokraterna, miljöpartiet och sverigedemokraterna.

I början av november deltog Sverige för första gången i Natos snabbinsatsstyrka – Nato Response Force, NRF, inom ramen för en stor militärövning - Steadfast Jazz - med syfte att öva Natos kärnuppgift: kollektivt försvar av medlemsländerna.

Läs hela texten på Nyhetsbanken här.

Nyhetsbanken

Relaterade artiklar (efter tagg)