Skriv ut denna sida

Gunnar Olofsson: Israels övergrepp mot palestinierna måste stoppas!

Gunnar Olofsson 30 juni 2014

Fibstämma_2010_005_kopia.jpg

Kidnappningen av tre israeliska ungdomar på det ockuperade Västbanken har lett till en orgie av våld och straffåtgärder från den israeliska armén riktat mot hela den palestinska befolkningen. Israeliska soldater har stormat byar med skjutvapen och hundar, brutit sig in i palestinska hem nattetid, misshandlat invånarna och förstört privat egendom.

Flera palestinier har dödats, bland annat Mohammed Jihad Mohammed Doudin (14) utanför Hebron, som sköts med en kula i bröstet. Många har skadats och flera befinner sig i kritiskt tillstånd. Över 320 palestinier, varav flera valda parlamentsledamöter, har arresterats.

Vilka som kidnappat de tre ungdomarna är oklart och ingen har tagit på sig ansvaret. Men Israels våld riktar sig mot alla palestinier, både på Västbanken och i Gaza. Såväl hälsocentra som skolor, universitet och affärer har stormats, egendom som datorer, bilar och annat beslagtagits, och i Gaza har minst 26 flygattacker genomförts och många civila skadats.

Våldet mot palestinierna är ett brott mot Fjärde Genèvekonventionen, artikel 33, som klart förbjuder kollektiv bestraffning av människor. Ändå har protesterna varit förvånansvärt få. "Vi står med det israeliska folket under dessa svåra dagar och erbjuder vårt fulla stöd till Israel när sökandet efter de tre fortsätter" förklarar EU:s ambassadör till Israel, Lars Faaborg-Andersen, i ett uttalande. Röda Korset har också snabbt och tydligt fördömt kidnappningen, men inte sagt något om den israeliska arméns övergrepp. Från Amnesty International är det tyst.

Samtidigt med händelserna på ockuperat område har palestinska fångar i Israel, likaledes under medial tystnad och kompakt ointresse från människorättsorganisationer i väst, genomfört en hungerstrejk i protest mot orimliga förhållanden i Israels fängelser, där 5.000 palestinska fångar hålls inspärrade varav uppemot 200 utan rättegång eller dom. Den israeliska offensiven, som uppenbarligen mindre syftar till att söka efter några kidnappade ungdomar än att försöka så ny splittring mellan olika palestinska grupper och förstöra så mycket som möjligt för palestinierna, har också haft effekten att avleda uppmärksamheten från det som händer i israeliska fängelser. Ett bete som media i väst också villigt nappat på.

Det palestinska centret för mänskliga rättigheter kräver nu att det internationella samfundet tar sitt ansvar och stoppar våldet mot palestinierna. Är det en vädjan som, liksom så många gånger tidigare, kommer att klinga ohörd?

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson

Relaterade artiklar (efter tagg)