Skriv ut denna sida

Gunnar Olofsson: På tur för förtryck och apartheid med Stones och Vingresor

Gunnar Olofsson 12 juni 2014

Fibstämma_2010_005_kopia.jpg

Rolling Stones turné "14 on fire" är i full gång. Turnén inleddes i februari i diktaturen Abu Dhabi, och den 4 juni spelade det legendariska bandet inför 50.000 fans i Tel Aviv i dagens apartheidstat Israel.

Några palestinier från det ockuperade Västbanken eller Gaza var förstås inte närvarande. De hindras av murar, militära checkpoints, avspärrningar och beväpnade bosättare att komma någonstans över huvudtaget.
 
Samtidigt lanserar Vingresor Israel och Tel Aviv som ett nytt häftigt resmål, "en av Mellanösterns mest dynamiska städer, med ett rikt nöjesliv, en lång strand och utmärkt shopping". I Vingresors värld finns inga diskriminerande lagar mot palestinierna, inga segregerade bostadsområden, skolor och busslinjer, inga hatkampanjer mot kristna kyrkor och kloster, inga förbud mot vissa högtider, julgranar och andra icke-judiska företeelser. Och, förstås, inget ockuperat Palestina med militärstyre, olagliga fängslanden och tortyr av palestinska barn.
 
För den som tror på fred och rättvisa i Mellanöstern är Rolling Stones och Vingresor inga alternativ. Den 1 juli spelar Stones i Stockholm. Använd tillfället till protester antingen på plats eller på annat sätt. Och funderar du på någon semesterresa finns andra resmål än Israel och andra reseföretag än Vingresor.
 
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson

Relaterade artiklar (efter tagg)