Skriv ut denna sida

"Platta åtta"

Leif Öhman 20 maj 2014

P2070003_kopia.jpgKrigsförberedelser fortgår. RFN-basen i Vidsel är inte nog, 88 miljoner investeras i Luleå på ett halvår för en "modern" flygflotilj  enligt flygplatschef F21 Lars Soini.

Den nya uppställningsplattan "Platta åtta" omfattar 3 350 meter i längd och sju hektars yta. De allra största transportflygplanen kan landa och parkera på plattan. Det gynnar både militärt och civilt flyg, säger Soini i Radio Norrbotten. 

 

"Platta åtta" 

För oss boende mitt i "smeten" betyder det att vi kringgärdas av förberedande och plundrande  verksamheter. Prospekteringar av mineraler sköts till stora delar av inbjudna utländska intressen. Kampen mot de växande prospekteringarna måste växla in på ytterligare nya spår. Oerhört viktigt att söka enhet kring gemensamma målsättningar och krav. "Nej till NATO" och "Skrota minerallagen" kan vara förslag till paroller. 

Begreppet kolonisation figurerar i mineraldebatten. Det kan vara ett utslag av begreppsförvirring. Vår minerallag är en öppen inbjudan till nära nog vem som helst att prospektera. SGAB:s borrkärnearkiv i Malå står gratis öppet för spekulanter. 

Frågan ställer sig; kan Sverige som nation kolonisera sig själv? 1600-talets kolonisering av Norrland var behovet av att befolka landsändan.

Upplåtandet av Sverige till främmande makter/intressen(EU, NATO, mineraler) är väl snarast samarbete med imperialismen. Att utpeka de inbjudna som kolonisatörer döljer det uppenbara landsförräderiet(?).

 

Två statsmän från 1600-talet yttrar sig sålunda:

"I Norrland hava vi inom våra gränser ett Indien blott vi förstå att bruka det". 

Axel Oxenstierna

 

"Med Guds hjälp så skall detta bliva de svenskes Västindien". 

Riksrådet Karl Bonde 

 

De växande krigsförberedelserna måste bekämpas. Kan det finnas några som helst invändningar mot det?

Norrbotten militariseras, säljs ut till hungriga riskkapitalister. Sverige är bakbundet i och med medlemskapet i EU. I Unionen betraktas våra nationella tillgångar som säkrade för europeiska marknaden, Minerallagen är skriven före vårt medlemskap och justeras mellan varven med sittande regims Mineralstrategi. Täcknamnet Arbetstillfällen är ständigt återkommande.

 

Företaget Mawson AB i Boden(moderbolaget Australiensiskt) söker tillstånd hos Bergsstaten att söka uran i ett område på 81 hektar nära Boden. Kommunen beslöt förra året att bli en uranfri kommun, nej till brytning alltså, men kan inte förhindra prospektering. Cirkelresonemanget kan vittna om en förhoppning där sittande regering upphäver kommunens veto.

 

För tillfället är Beowolf i full färd med borrningar på Gallok och det livsfarligt nära älven. Borrningarna sker dygnet runt, på andra sidan älven finns RFN:s övningsområde. Området har utökats med ytterligare fem år, gränsen följer älvens sydsida upp till i höjd med Kvikkjokk och kungsleden syd.

Min mening är att vi begår ett generalmisstag om vi inte lyckas med att påvisa sambandet mellan krigsövningar och mineralsnylteri. Chamberlines paroll "Fred i vår tid" var en bluff då och är det även idag.

 

Leif Öhman

Randijaur

 

 

 

Leif Öhman

Relaterade artiklar (efter tagg)