Skriv ut denna sida

Jan Bergsten: Yttrandefrihet som skrämmer.

Bror Kajsajuntti 19 maj 2014

jan-bergsten-tornedalens-jarnv.jpegJan Bergsten skriver i NSD om Urbergsgruppens utställning om planerna på en gruva i Kallak som just nu visas på Luleå stadsbibliotek.

 

 

"Yttrandefrihet kan skrämma, inte kvinnan och mannen på gatan, men etablissemanget. Därför ska vi skrämma så ofta vi kan, som Urbergsgruppen gör med sin utställning om planerna på en gruva i Kallak och som visas i Luleå stadsbibliotek.

Utställningen skrämde någon i Jokkmokks kommunhus. Denne okände grep telefonen och skrämde upp Luleås nya kommunalråd Niklas Nordström med frågan: Är Luleå kommun medarrangör till utställningen? Den skrämde Nordström trodde det var självaste kommunalrådet i Jokkmokk som ringde och skrämde i sin tur upp utvecklingschefen och kulturchefen med orden: ”Kolla vad detta är, inte bra att kommunen är arrangör” respektive ”Jokkmokks kommunalråd ligger på mig”.

Chefstjänstemännen kunde lugna kommunalrådet: Luleå kommun har inte alls bidragit till yttrandefriheten om gruvplanerna i Kallak, bara till musik vid öppnandet."

Läs hela texten i NSD här.

Bror Kajsajuntti

Relaterade artiklar (efter tagg)