Skriv ut denna sida

G4S i ockupationens tjänst.

Gunnar Olofsson 15 maj 2014

G4S-logo-for-website-feature-2.jpg

Företaget G4S, världens största säkerhetsföretag, är djupt insyltat i Israels ockupation av de palestinska områdena. Detta innebär att en lång rad svenska kunder – som företag, skolor, sjukhus, kyrkor, privatpersoner, och den svenska Riksdagen (!) – genom att anlita G4S för olika uppdrag också ger sitt bidrag till det fortsatta förtrycket av palestinierna.

Skärmavbild_2014-05-15_kl._12.51.08.png

G4S, med danskt-brittiskt ägande och över 657.000 medarbetare i runt 125 länder, lanserar sig på sin hemsida som kompetent och professionell ”totalleverantör av säkerhetslösningar” med ”kunskap om kulturella skillnader och vikten av situationsanpassade lösningar”. Man anser sig ha ”god policy, principer och praktik vad gäller mänskliga rättigheter” och ”tänker nytt, framåt och långsiktigt”. Men det man i själva verket stödjer i Palestina är varken nytt eller framsynt, utan gammaldags unken apartheid.

I juli 2007 tecknade G4S ett kontrakt med den israeliska fängelsemyndigheten om säkerhetssystem för Ofer-anläggningen på ockuperat område, ”säkerhetsfängelserna” för politiska fångar Ketziot, Megiddo och Damon inne i Israel, och ytterligare några interneringscentra i och kring Jerusalem. Det här är platser där palestinska fångar förhörs, torteras och interneras – även barn som avtjänar fleråriga straff för stenkastning. I nuläget finns runt 4.500 palestinska fångar, varav drygt 150 barn, i fängelser inne i Israel - där de inte kan få besök av anhöriga.

G4S tillhandahåller utrustning, som maskiner för bagage- och kroppsscanning, till en rad av de över 500 checkpoints som den israeliska armén upprättat kors och tvärs över ockuperat område, för att  kontrollera palestinierna och hindra deras dagliga rörelsefrihet. Man bistår med bevakningen av det avspärrade Gaza. Man utrustar kunder i de illegala bosättningarna med säkerhetssystem och försåg, genom sin underleverantör Hashmira, en tid bosättningen Kedumim med beväpnade vakter. Det lokala polishögkvarteret vid bosättningen Ma´ale Adumim -  där israeliska bosättare åtnjuter skydd enligt israelisk lag, medan palestinierna hanteras enligt militärlagar – har fått sina säkerhetssystem via G4S.

Efter omfattande kritik har G4S på senare tid beslutat avsluta ”vissa kontrakt” i Israel/Palestina och datera upp sina etiska riktlinjer. För att bättra på sin goodwill har man även, genom kampanjen ”Spin of Hope”, samlat in 185.000 kronor till Barncancerfonden. Alltid lurar man någon, och nyligen har företaget kammat hem en storaffär med AMF fastigheter rörande ett flertal gallerior och köpcentra i Stockholmsområdet, samt ett avtal med Rikspolisstyrelsen om ”leverans, service och underhåll av tekniska säkerhetssystem” under till att börja med fyra år. Sedan tidigare har man också kontrakt med bland annat Västtrafik, och parkeringsföretag i Göteborg.

G4S har gjort klart att man inte kommer att helt lämna den israeliska ockupationen, utan behåller ett antal ”privata kunder” i området. Därmed kvarstår ansvaret för medverkan i förtrycket - och anledningen för kunder i Sverige att se över sina förbindelser med G4S. Att Sveriges riksdagshus vaktas av ett företag öppet inblandat i rasism och diskriminering borde vara en omöjlighet år 2014. Likaså bör den som känner ansvar se över vem som vaktar arbetsplatsen, skolan och bostaden – och om så krävs se till att situationen rättas till.

Gunnar Olofsson

Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Gunnar Olofsson

Relaterade artiklar (efter tagg)