Skriv ut denna sida

Om Eurocorps.

Leif Öhman 13 maj 2014

P9250383_kopia_2.jpg

"EU och NATO disponerar en specialstyrka som inte är så känd: Eurocorps. Det är inte känt hur stor denna styrka är, men det rör sig kring 60 000 man. Skillnaden mellan NBG och Eurocorps är att Eurocorps är permanent. Organisationen bildades av Frankrike och Tyskland i början av 90-talet." Skriver Leif Öhman.

INSATSSTYRKA REDO FÖR KRIG 2015

(Rubriken är hämtad ur NSD:s mittuppslag 10 maj. Under augusti kommer övningar att ske i Norrbotten. NBG(nordic battle group). Sverige tar över beredskapen 2015 redo för krig.)

EU fattar beslut om när NBG ska rycka ut. Styrkan ska alltid vara beredd för fredsbevarande eller krigsinsatser var som helst i världen. 2 400 soldater måste vara beredda, 346 från flygvapnet, delar av dem Expeditionary air wing(cirka 70 personer) finns på f21 i Luleå.

- Det som skedde när Sverige stod i beredskap senast var att man plockade ut stridsflyg för en insats i Libyen, det var ett svenskt bidrag i en NATO-insats, säger Peter Cauwenbergh chef för Eaw. 

Behövs det  mer resurser kan EU bygga på med resurser från Eufor(European union force), 25 tusen man ur EU:s samlade medlemsländer.

"Sverige deltar i krisinsatser, när det behövs sådana, i EU:s namn. Vi deltar inte i militära operationer av något annat slag." (Marita Ulvskog (S)

EU och NATO disponerar en specialstyrka som inte är så känd: Eurocorps. Det är inte känt hur stor denna styrka är, men det rör sig kring 60 000 man. Skillnaden mellan NBG och Eurocorps är att Eurocorps är permanent. Organisationen bildades av Frankrike och Tyskland i början av 90-talet.

Luxemburg, Spanien, Belgien, Turkiet är exempel på medlemmar. Allt fler ansluter sig nu.

 

På fråga om Sverige ska med i Eurocorps svarade dessa:

Karin Åström (S) riksdagsledamot: Tveksam. Min magkänsla säger nej.

Anna Ibrisagic (M) EU-parlamentariker: Svårt. Stödet för detta är svagt i Sverige.

Marita Ulvskog (S) EU-parlamentariker: Avstår. EU är ingen militär union.

Fredrik Reinfeldt (M) statsminister: NEJ.

Karin Enström (M) försvarsminister: Ett deltagande i Eurocorps är inte aktuellt.

                                                                        *

(uppgifterna i texten bygger på artikel i NSD 10 maj)

Leif Öhman
Randijaur

Leif Öhman

Relaterade artiklar (efter tagg)