Skriv ut denna sida

Jönköping 1/5 2014. Vi som var där…

Bengt Wiktorsson 4 maj 2014
Bengt Wiktorsson
Bengt Wiktorsson

Ska man förbjuda åsikter och demonstrationer?

Nej jag är för demonstrations- och yttrandefrihet men det är självfallet också så att om man för fram en åsikt så får man vara beredd på att den bemöts. Låt dem demonstrera men vi ska vara där och möta dem!

Första maj i Jönköping 2014 – hur blev det då. Ja vi som var ”motdemonstanterna” var många, och många olika åsikter var representerade. Många ”vanliga” Jönköpingsbor i alla åldrar som visade sin avsky för nazismen och som inte vill se sin hemstad förknippas med nazister, Glädjande nog kunde man också se många av 70-talets aktivister, en aning gråare men definitivt där tillsammans med mängder av ungdomar.

Dagen började med att kyrkorna i stan bjöd in till en utomhusgudtjänst utanför Sofiakyrkan som drog mycket folk från kyrkorna men även många andra håll inkl. Mona Sahlin. (Själv var jag på gudstjänst frivilligt för första gången sedan jag konfirmerades…). Efter gudstjänsten så ringde kyrkklockorna för fara under flera timmar (för första gången sedan 1939). Det var en bra start på dagen och många som annars inte hade tagit sig in till stan kom och många av dem stannade kvar i stan för att möta nazisterna. Nazisternas avmarsch blev någon timme försenad och deras demonstration möttes kraftfullt av motdemonstranternas talkörer, vuvuzelas och sittande demonstranter som blockerade marschvägen. Det tog några timmar för demonstrationen att gå runt ett kvarter…

Medias besvikelse… det blev inte mycket bråk. Motdemonstranterna dominerades inte av det svarta blocket utan av oss. Få lät sig provoceras. Att komma hem på kvällen och se SVTs rapportering gav en märklig känsla, det man beskrev där såg vi som var på plats inte mycket av. Polisen hade visseligen sprängt ett mystiskt föremål på nazisternas samlingsplats en timma före samlingen. Vad det var har ännu inte sagts… Adrenalinastinna poliser plockade bort ett antal unga demonstranter och körde en del med buss ut ur stan. Några greps av de svartklädda och någon nazist likaså men när det gäller våld betydligt lugnare än när det spelas fotboll i storstäderna. I övrigt några bengaler och knallskott plus vattenballonger men det händer väl mera en vanlig lördagkväll. Motdemonstranterna lät sig inte provoceras och poliserna var många runt nazisterna.

Partierna då. Jag vet inte vilka kontakter som hade tagits under veckorna före. KP, V och S hade sina vanliga demonstrationer under eftermiddagen. Man kunde kanske förväntat sig att åtminstone KP hade avblåst och uppmanat folk att delta i motdemonstrationen (det blev väl också en av de minsta KP-demonstrationerna på många år…)

Moderaterna agerade för att upphäva demonstrationstillståndet för nazisterna men det är ganska genomgående för M i stan att det som inte passar ska stoppas, inte få några anslag eller förbjudas (se deras agerande runt kulturhuset i stan, artiklar på Aftonbladets kultursidor under senaste året ger en bra bild av det) man diskuterar inte gärna politik… Polisen uppmanade i veckan innan Jönköpingsborna att stanna hemma – de fick backa på det sedan…

Slutligen ska Mona Sahlin ha all heder för sitt rakryggade agerande och även för det som hon tog upp om nazisterna i sitt tal vid sossedemonstrationen senare under eftermiddagen.

Lärdomar? Vi är många och dom är få! Enhetsfronten är mäktig. Det som saknas nu är organisationer som leder detta vidare. Men första maj i Jönköping 2014 då vann vi!

Jönköping 2014-05-03

 

Bengt Wiktorsson

Relaterade artiklar (efter tagg)