Skriv ut denna sida

Frige Mordechai Vanunu!

Gunnar Olofsson - Debattör och medlem i Palestinagrupperna - Aktiv i BDS-rörelsen för en bojkott av Israel 27 april 2014
Mordechai Vanunu
Mordechai Vanunu Bild: Clara Hyldgaard Nankler

Mordechai Vanunu, idag 60 år gammal, vill mer än någonting annat lämna Israel och börja om på nytt. Ge honom politisk asyl!

Mordechai Vanunu är den kärntekniker som avslöjade Israels hemliga kärnvapenprogram. Han arbetade själv i nio år med projektet tills han drabbades av samvetskval och berättade om det hela i brittisk press. Vanunu hade då lämnat Israel men spårades i Wien upp av agenter från den israeliska säkerhetstjänsten, Mossad, drogades och fördes tillbaka till Israel.

Han dömdes till 18 års fängelse och avtjänade 11 av dessa i isoleringscell. 2004 frigavs han men har sedan inte fått lämna Israel. Han lever idag totalt övervakad, ålagd rörelse- och reserestriktioner, och får inte tala med utlänningar. Vid flera tillfällen efter frigivandet har han åter fängslats, under kortare eller längre tid, för att ha brutit mot någon av dessa regler.

Mordechai Vanunus snart 30 år gamla kunskaper om det israeliska kärnvapenprogrammet är förstås helt ointressanta idag. Därför är aktionerna mot honom bara avsedda som ren hämnd, och för att avskräcka andra från att försöka sig på något liknande. Det är beklämmande att regeringar i väst, som säger sig värna demokrati och mänskliga rättigheter, spelar med i detta.

Mordechai Vanunu, som konverterat från judendom till kristendom, har upprepade gånger försökt få politisk asyl i olika västländer, bland annat Sverige. 2005 avslog den dåvarande socialdemokratiska regeringen hans ansökan. Inte heller den nuvarande alliansregeringen har tagit några initiativ. Mordechai Vanunu, idag 60 år gammal, vill mer än någonting annat lämna Israel och börja om på nytt. Ge honom politisk asyl!

Gunnar_Olofsson.jpg 

Gunnar Olofsson - Debattör och medlem i Palestinagrupperna - Aktiv i BDS-rörelsen för en bojkott av Israel

Relaterade artiklar (efter tagg)