Skriv ut denna sida

Underhåller myt om rysk anfallsövning

Ulf Bjerén, Karlskrona Uppdaterad 27 april 2014
Ulf Bjerén
Ulf Bjerén

Ulf Bjerén debatterar med Lars Åkesson om att ryskt flyg sägs ha övat anfall mot Ölands södra udde. Fortsatt debatt om påstådd rysk anfallsövning

Åkessons ursprungliga inlägg (16/4):

Ett år sedan ryskt flyg övade anfall

http://www.bltsydostran.se/opinion/insandare_sydostran/ett-ar-sedan-ryskt-flyg-ovade-anfall(4247323).gm
 
Svar på Åkessons inlägg (23/4):

Åkesson underhåller myt om rysk anfallsövning

I Sydöstran 16 april använder sig Lars Åkesson av förra vårens pressanka om ryskt flyg som påstods ha övat bombangrepp mot mål i Sverige påsken 2013.

När källorna till journalisten Mikael Holmströms sensationella uppgifter om detta (SvD 22 april) sent omsider granskades framkom att det rörde sig om en övning i strategiskt försvar, strategitjeskoje sederzjivanie, där det enda inslaget av bombning var över ett testområde i Kamtjatka.

Holmström, som först hänvisat till militära källor, refererade sedan till ett inslag i ryska TV-kanalen Zvezda 30 mars. Språkkunniga som granskade inslaget fann dock inget som bekräftade slutsatserna i Holmströms artikel.

Ryska myndigheter hade i förväg informerat Sverige om övningen, en så kallad förtroendeskapande åtgärd. Och utrikesminister Carl Bildt, fattas bara annat, har hela tiden slagit fast att ingen rysk anfallsövning ägt rum mot Sverige 29 mars 2013.

Men myten har nio liv eftersom den är så användbar i den russofoba mediakampanj som beledsagar Natos och EU:s aggressiva offensiv mot Ryssland.

Åkesson har rätt i att Sverige behöver ett territorialförsvar. Skrota medverkan i krigsalliansen Natos nykoloniala expeditionskårer. Inför folkbeväpning (allmän värnplikt) vilket borde drivas som en demokratisk grundfråga av de som kallar sig vänster.

http://www.bltsydostran.se/opinion/insandare_sydostran/myt-om-rysk-anfallsovning(4255313).gm

Fortsatt debatt om påstådd rysk anfallsövning 

Lars Åkessons svarsinlägg:
 
http://www.bltsydostran.se/opinion/insandare_sydostran/putin-hotar-aven-oss-i-sverige(4260403).gm
 
Ulf Bjeréns replik (insänd till Sydöstran):
 

Replik till Lars Åkesson

Sanningar kan bara sökas ur konkreta fakta. Men Lars Åkesson (Sydöstran 14-04-26) tycker att det är oviktigt vad som sades i samband med hetsen om rysk anfallsövning mot Sverige påsken 2013. Han upprepar beskrivningen av det hotfulla scenario som redan avslöjats vara tidningsanka. Någon rysk anfallsövning har inte existerat i sinnevärlden.

Samtidigt passar han på att med orätt pådyvla mig och antiimperialister allmänt USA-hat. I den högertradition som är Åkessons hemvist är det i princip omöjligt att förstå skillnaden mellan folket i USA å ena sidan och den i staten härskande monopolkapitalistiska klassen av oligarker och plutokrater å den andra.

Åkessons mantra om demokrati, fredlig utveckling och samarbete klingar falskt. Bara de senaste åren har Natostater angripit bland andra Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien och kastat folken ner i kaos med miljoner döda och flyktingar som följd. I Östeuropa och Östasien har de anlagt baser och rustat upp alldeles vid gränsen till de utpekade strategiska fienderna Ryssland och Kina.

Förpostfäktningarna har nu nått så långt att USA och EU regisserat en kupp i Ukraina, fördrivit det folkvalda styret och gett öppna fascister kontrollen över försvarsdepartement, säkerhetsorgan och rättsväsende. Dessa är inte nödbedda att anställa provokationer som kan tas till förevändning för krig mot ärkefienden Ryssland som i deras ögon bebos av undermänniskor.

För hundra år sedan startade första världskriget. Karl Kraus skrev då lakoniskt: Hur styrs världen och leder till krig? Diplomater ljuger för journalister och tror dessa lögner när de ser dem i tryck.

Ulf Bjerén, Karlskrona Uppdaterad

Relaterade artiklar (efter tagg)