Skriv ut denna sida

Neil Young måste ställa in i Israel!

Gunnar Olofsson 26 mars 2014
Neil Young on tour
Neil Young on tour
En av rock´n roll´s största artister, kanadensaren Neil Young - grundare av bandet "Buffalo Springfield",  legendarisk medlem i "Crosby, Stills, Nash & Young" och med en lång och framgångsrik karriär som soloartist - planerar en konsert i sommar i Israel, tillsammans med sitt gamla komp-band "Crazy Horse". Något som fått palestinier inom icke-våldsmotståndet BDS att reagera.
BDS-rörelsen, som består av över 200 organisationer inom det palestinska civilsamhället, har sedan 2005 bett oss i omvärlden att bojkotta Israel tills regimen upphör med ockupationen av arabiskt land, inför lika rättigheter för alla medborgare och låter flyktingarna återvända. Young, som utmärkt sig som aktivist mot klimatförändringarna, och som 2006 gav ut albumet "Living With War" i protest mot presidenten George Walker Bushs krig i Irak, har denna gång uppenbarligen hamnat i dåligt sällskap. Därför lanseras nu en kampanj för att förmå Neil Young att ändra sig och avstå från att uppträda i Israel.
 
Roger Waters i "Pink Floyd", som dömt ut Israel som en apartheidstat, har manat till artistbojkott - och tidigare har artister som Elvis Costello, Stevie Wonder, Vanessa Paradis, Gil Scott-Heron, Snoop Dog, Cassandra Wilson, Carlos Santana, den svenske gitarristen Andreas Öberg och många andra lyssnat på Waters och BDS-rörelsens vädjan och ställt in framträdanden. Allt medan Roxette valt att rocka loss för ockupationen. Även Justin Bieber (maj 2014) och Lady Gaga är aktuella för Israel och om också Rolling Stones och Beyoncé ansluter kan 2014 bli ett av de mest framgångsrika åren någonsin att locka utländska artister till landet.
 
"Var det någon som nämnde bojkott?" utbrister nu högertidningen Jerusalem Post triumferande. Låt oss visa att man jublat i förtid, genom att skriva på och sprida de upprop mot artisternas planerade uppträdanden i Israel, som cirkulerar på nätet. Skriv också direkt till Neil Young och de andra och be dem att ställa in sina framträdanden tills palestiniernas mänskliga rättigheter respekteras.
 
 Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson

Relaterade artiklar (efter tagg)