Skriv ut denna sida

Upp- och nedvända världen

Anders Romelsjö 23 mars 2014
 Jacob G. Hornberger
Jacob G. Hornberger Bild: dailyteaparty.com

Upplös Nato (”Disband Nato") är titeln på en mycket läsvärd betraktelse som publicerades 17 mars av Jacob G. Hornberger , liberterian och president för The Future of Freedom Foundation.

I en debattartikel nyligen i New York Times menade John McCain att Rysslands invasion av Krim ingenting har att göra med NATO:s expansion i Östeuropa och på Balkan. Låt oss vända på kuttingen.

Antag att NATO:s upplöstes vid kalla krigets slut. Det vore naturligtvis inte alltför ologiskt med tanke på att NATO kom till stånd för att skydda Västeuropa från sovjetisk aggression under det kalla kriget. Eftersom Sovjetunionen demonterades med det kalla krigets slut fanns det verkligen ingen anledning att behålla NATO.

Låt oss anta att Ryssland däremot beslutat att behålla Warszawapakten, om än med nya medlemmar. Låt oss anta att den modifierade Warszawapakten expanderat till det västra halvklotet med sådana nya medlemmar som Kuba, Nicaragua, Bolivia, Venezuela, Ecuador, Honduras och Guatemala Låt oss också anta att Ryssland föreslagit en Warszawapakten antimissilsystem i Kuba, enbart som en defensiv åtgärd.

Låt oss anta att Ryssland anstiftat protester i Mexiko mot våldet i det USA-stödda anstiftade drogkriget. Dessa protester har, låt oss säga, har resulterat i att den demokratiskt valde presidenten i Mexiko tvingats avgå och i installation av en prorysk regim, som inte valts.

Jag frågar nu: Vad skulle John McCain och hans glada gäng av amerikanska konservativa och neokonservativa interventionisterna säga om denna kedja av händelser? Skulle de sitta tyst med eller till och med berömma agerande Warszawapakten? Skulle de kunna omfamna Ryssland som en vän och allierad? Skulle de stödja Rysslands valde president Vladimir Putin när Warszawapakten kom fram till USA:s södra gräns?

Naturligtvis inte!
Vi vet alla att McCain och de neokonservativa skulle skrika som stuckna grisar! De skulle utropa
”Ryssarna har lurat oss! De lovade oss att Warszawapakten skulle avvecklas. Vi trodde på deras löften. Det är därför vi upplöste. De är redo att attackera oss. Det kalla kriget slutade aldrig för Ryssland!”
De skulle uppmana president Obama att invadera Mexiko i syfte att driva bort den illegitima regimen i Mexiko och installera den demokratiskt valde presidenten i landet. Samtidigt skulle CIA och Pentagon slicka sig om munnen inför möjligheten att invadera och erövra Kuba en gång för alla. CIA:s mördarteam som består av CIA och dessa maffiakompisar skulle fräschas upp. Pentagon skulle försöka värva barnen till de gamla Contra-brigaderna och göra nya försök att avhysa Warszawapaktens regimer i Latinamerika, och kanske till och finansierarverksamheten med olaglig vapenförsäljning till Iran.

Ja, gissa vad. Bedrägeri är just vad Nato bedrivit mot Ryssland efter kalla krigets slut. De lovade Ryssland att när Warszawapakten upplöstes skulle Nato inte expandera österut. Det var en lögn. De menade aldrig allvar med sina löften. Om de gjorde det kanske skulle kriser kanske upphör, och alla vet att kriser är en viktig förutsättning för den fortsatta existensen av USA:s nationella säkerhetsstat.

I själva verket - medan Warszawapakten upplöstes expanderade Nato österut och absorberade obevekligt de länder som tidigare varit medlemmar i Warszawapakten. Expansionen förde Nato närmare och närmare Rysslands gränser. Anti – missilsystem nära Ryssland planerades. Och sedan ville Nato absorbera Georgien och Ukraina, vilket skulle placera NATO (inklusive Tyskland) precis vid Rysslands gränser och även placera Rysslands militärbaser i Krim under Natos jurisdiktion.

Man kan protestera mot Rysslands invasion av Krim och den eventuella förestående invasion av Ukraina tills man är blå i ansiktet, precis som vissa protesterade utan framgång mot USA:s invasioner av Irak och Afghanistan. Men Rysslands reaktion på Natos utvidgning var så förutsägbar som en amerikansk reaktion skulle vara om Warszawapakten var absorberade länder i Centralamerika och Mexiko. Det är precis så världen fungerar.

Amerikanerna lär att den fortsättning av kalla kriget som kallas nationell – säkerhetstillstat hotar inte bara deras ekonomiska välbefinnande och deras medborgerliga rättigheter och integritet. De kan också lära sig att Nato utgör ett allvarligt hot mot freden och stabiliteten för det amerikanska folket. Ju tidigare dessa kalla krigets dinosaurier monteras ner och kastas i historiens soptunna desto bättre för alla.

Anders Romelsjö

Relaterade artiklar (efter tagg)