Skriv ut denna sida

Behovet av sanktioner

Erni & Ola Friholt 22 mars 2014
Erni och Ola Friholt
Erni och Ola Friholt Bild: World People's Blog

I dagarna sammanträder EU-politiker och andra västpolitiker i syfte att ur sitt perspektiv besluta om handelssanktioner mot Putins Ryssland och mot enskilda politiker och militärer som är medansvariga i händelserna på Krim.

Sett ur ryskt perspektiv borde väl världssamfundet redan ha uttryckt betänkligheter mot Natos framflyttning av militärbaser runt Ryssland gränser, senast i Baltiska staterna och Polen. När Ukraina stod i tur sa Ryssland ensamt stopp. Sedan en månad agerar Ryssland i strid med internationell lag.

Med ytterst få undantag förtigs det ryska perspektivet systematiskt i våra eter- och pappersmedia. Dessutom talas det om ryska stormningar av ukrainska militärförläggningar utan att sådana ägt rum. I TVs Agenda sägs rent ut att Ukrainas nya regering är folkvald, utan att något val ägt rum.

Eftersom snabba åtgärder tycks vara viktiga, har vi ett förslag till de nu sammanträdande politikerna:

Staten Israel har i 45 år brutit alla internationella lagar och nonchalerat FN-resolutioner. Listan på förbrytelser är lång. Några exempel:

45 år av obruten ockupation av palestinskt land, förvisning av misshagliga invånare där, växande judiska bosättningar på ockuperad mark, stöld av vattenresurser, förstöring av åkerjord och olivplanteringar, uppdelning av landet genom stängsel och en apartheidmur, godtyckligt fängslande av vuxna och minderåriga, tortyr, utomrättsliga avrättningar, allmän förnedring av folket genom hundratals kontrollstationer. Därtill kommer blockad av Gazaremsam, som saknar alla slags förnödenheter. Övrigt att förtiga.

Vi föreslår att EU omgående bryter vapensamarbete och handelsutbyte med Israel, fryser ledarnas tillgångar i utlandet, belägger Knessets majoritet, regeringen och militärledningen med inreseförbud till EU, och bryter kulturutbytet och Israels deltagande i Eurovisionens melodifestival.

EU bör omedelbart bryta Israels blockad av Gaza och instängning av Västbanken. Massiva resurser bör genast införas till den palestinska befolkningen där. Slutligen bör Internationella Atomenergiorganet IAEA genomföra vapeninspektioner i syfte att skrota Israels kärnvapenarsenal.

45 år har alltså gått utan kraftfulla europeiska beslut om åtgärder. Sådana är därför högaktuella, när EU, utan att fästa avseende vid Natos fleråriga framflyttning av militära ställningar, avser att straffa Putins Ryssland för deras pågående överträdelser av internationell lag. Eller ska EU fortsätta 45 år till med den unika relativa tolkning av internationell lag som undantar Israel från sanktioner?

 

 

Erni & Ola Friholt