Skriv ut denna sida

Hur startade krisen i Ukraina?

Ulf Bjerén, Karlskrona 18 mars 2014
Ryssland inringat av NATO
Ryssland inringat av NATO
Det hojtas om Rysslands expansionism. Men titta på kartan. När Warszawapakten upplöstes lovade USA att Nato inte skulle expandera i Östeuropa. Tvärtom hände. Nu kompletteras inringningen av Ryssland med försöket att erövra Ukraina.
USA har 800 militärbaser över hela världen, främst runt Ryssland och Kina. Ryssland har endast ett par baser utomlands och ingen av dem hotar USA eller Europa.
 
När detta skrivs går medborgarna i Autonoma Republiken Krim till valurnorna efter beslut av dess högsta folkvalda organ. Läget är uppskruvat genom de hot som framställts mot Ryssland av företrädare för USA och Tyskland/EU. Medias rapportering är tendensiös och krigspropagandistisk.
 
Föga utrymme har funnits för avvikande meningar. Men det är i skymningslägen det visar sig vad talet om yttrandefrihet egentligen är värt. Mycket kan ha hänt i världen innan denna text går i tryck. Det finns ett akut krigshot och ett hot om utveckling mot ett nytt Jugoslavien. Jag vill kort redogöra för bakgrunden till krisen.
 
President Janukovitj valdes 2010 i ett val som OSSE berömde som ”en uppvisning i demokrati”. Ukraina hade i vintras att välja mellan avtal med EU medförande underordning under IMF:s nyliberala regim och närmande till Nato och, å andra sidan, ett ekonomiskt betydligt generösare bud om anslutning till det ryskledda frihandelsområdet, utan villkor som innebar inblandning i Ukrainas inre angelägenheter. Ukrainas folkvalda parlament valde det ryska budet.
 
Då eskalerade de väpnade USA- och EU-stödda demonstationerna och västs övertag i media användes till att skylla allt våld på presidenten. I ett inspelat läckt telefonsamtal gav USA:s biträdande utrikesminister Nuland direktiv till USA:s ambassad om hur en kommande regering i Ukraina skulle vara sammansatt. Nuland avslöjade också öppet att USA satsat fem miljarder dollar på kuppen genom att stödja, utrusta och utbilda olika grupper.
 
22 februari genomfördes en statskupp med fascistiska stödtrupper som våldtog parlamentet, utsatte presidenten för skottlossning och drev honom i landsflykt, misshandlade talmannen och tvingade honom avgå samt utlöste terror och pogromer mot politiska och etniska motståndare över hela landet. Beslut fattades att avskaffa ryskan (som talas av flest i Ukraina) som ett officiellt språk.
 
I kuppregeringen sitter fem öppna fascister (Svoboda, Högersektorn) som bland annat kontrollerar försvarsministeriet, statens säkerhetsstyrkor och rättsväsendet.

Detta är något om den i väst mörklagda bakgrunden till Autonoma Republiken Krims beslut att anordna folkomröstning om förhållandet till Ukraina och Ryssland.

Publicerad Sydöstran 2014-03-18, webben 2014-03-17

 

Tummen upp…

för Julia Kronlid, riksdagsledamot SD. Efter det Carl Bildt informerat riksdagen om krisen Ukraina-Ryssland kritiserade hon skarpt Bildt för att bagatellisera fascismen hos partiet Svoboda som ingår i kuppministären i Kiev. Efter Bildts svar slog hon fast att som han stöder Svoboda skulle han inte få bli medlem i Sverigedemokraterna.

Ulf Bjerén     (Införd i Sydöstran 14-03-20)

Ulf Bjerén, Karlskrona

Relaterade artiklar (efter tagg)