Skriv ut denna sida

Statskupp eller revolution i Ukraina?

Anders Romelsjö via Staffan Lundberg 1 mars 2014
Anders Romelsjö
Anders Romelsjö

"Högerextremister i regeringen – svenska nazister jublar...Men jag vill åter klargöra att jag bedömer att de flesta på Majdan är på goda grunder missnöjda med korruption, oligarker, ekonomin och är demokrater. Svoboda & Co motverkar deras demokratiska intressen. Och jag är också emot ryska trupper i Ukraina"

Ukraina står i fokus med stora händelser dagligen sedan flera dagar, liksom högerextrema Svoboda-partiet, vars chefsideolog dagen innan statskuppen betecknat ”Förintelsen som en guldålder”. Vid en debatt i landstingshuset i Stockholm i torsdags kväll menade en talesman för KDS:s internationella centrum att det var rätt att ta makten på det sätt som skett, då regeringen förlorat sin legitimitet genom att skjuta mot landets invånare. Ja, utan tvekan minskade legitimiteten hos Janukovytj och hans regering till följd av detta. Men Janukovytj har tyvärr då han 28/2 säger att han ”drevs bort av fascister”
Vill åter klargöra att jag bedömer att de flesta på Majdan är på goda grunder missnöjda med korruption, oligarker, ekonomin och är demokrater. Svoboda & Co motverkar deras demokratiska intressen.
Och jag är också emot ryska trupper i Ukraina
Men situationen är kanske inte så lätt då en regering har att göra med maskerade beväpnade demonstranter – en liten del av alla de som demonstrerade mot korruption, oligarkerna och vanstyre i en alltmer desperat ekonomisk situation. Dessa sedan veckor beväpnade demonstranter hade ockuperat regeringsbyggnader och andra viktiga byggnader och inte accepterat uppmaningar om återhållsamhet och avväpning etc. från ledarna för de största oppositionspartierna efter demokratiska val – som presidenten sedan länge förhandlat med i ömsesidig uthållighet. Och de hade skjutit ett antal polismän. Detaljer om dessa bataljer saknar jag – hur många sköt den väpnande oppositionen och hur många sköt polisen? Fanns krypskyttar både hos polis och hos demonstranter? Jag utgår från att övervåld skett även av regeringen.
Kiev 2
protest-main_si
Tror ni att regeringar i t.ex. Washington, Berlin, London, Paris eller Stockholm skulle ha hanterat situationen med större återhållsamhet än Janukovytj? Det gör inte jag. I modern tid har poliser och militärer visat stor brutalitet och även skjutit mot demonstranter i Väst-demokratier i långt mindre allvarliga situationer än den som rådde i Kiev, som vi inte sett i västliga demokratier efter andra världskriget, (bortsett från våld av och vid militärer i kupper i t.ex. Spanien, Portugal och Grekland). Man minns polisaktionerna i Göteborg där en demonstrant blev skjuten av polis (överlevde), i Storbritannien härom året.
* I USA förekom protester mot polisbrutalitet i dussintals större städer vid en särskild nationaldag för detta i oktober. Liksom mot polisbrutalitet mot fredliga ”Occupy Wall Street”, där det efter några veckor fanns rapporter om många fall av polisbrutalitet. Och detta var mot obeväpnade demonstranter, som inte var beväpnade eller ockuperat regeringsbyggnader. Ingen av oss vet med säkerhet hur en regering i någon av de ”västliga demokratierna” skulle ha hanterat en situation en situation som de i Kiev.
Innebär situation att en utlandsstödd statskupp med starkt inslag av högerextrema organisationer, som också kallas fascistiska eller rentav nazistiska, är legitim? Inte enligt min mening – och inte enligt ledare i Ukrainas opposition, EU, USA, Tyskland, Frankrike och Polen för en vecka sedan.
Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats 21/2, förra fredagen ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våldt på Majdan skulle utredas.
Ja, DN hade rätt - det var ”för bra för att vara sant” . En statskupp ägde rum följande dag, utan protester bland dem som sa att de gillade överenskommelsen dagen inna. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister och Yarosh, en av högersektorns ledare förklarade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet och presidentens residens. President Janukovitj försvann, rädd för att bli arresterad eller dödas sedan hans bil hade beskjutits.
Bilderna nedan visar Ukrainas två presidenter. Den enas segrade vid val 2010 med 69 % valdeltagande i ett val som den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSEs valobservatörer på plats berömde som en ”imponerande uppvisning i demokrati”, medan den andre tillsatts med stöd av beväpnade högerextremistiska/fascistiska grupper utan val. Vad föredrar du?
Turtjynov
untitled
Janukovytj
untitled
Under trycket av massvåld lämnade 72 ledamöter från Janukovitjs Regionernas parti partiet. Diverse omröstningar skedde i radan, Ukrainas parlament med decimerad numerär på omkring 326 av 450 ledamöter. Man kan ifrågasätta hur fria de var. Utanför dörrarna stod beväpnade människor. Självförsvarshundraden, som hållit centrala Kiev i sitt grepp i månader påstod snabbt att de kontrollerar hela huvudstaden. Ny riksåklagaren kom från fascistpartiet Svoboda, liksom vice talmannen. Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå, och flera andra folkvalda parlamentariker har också misshandlats, fått bostäder brända eller har hotats.
Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled
* Den israeliska tidningen Haaretz rapporterade att rabbi Azman i Kiev förra helgen bad Kievs judar att lämna staden och om möjligt Ukraina. Då han fruktar våld mot Ukrainas 200 000 judar ber han Israel om assistans med säkerheten.
* Propaganda för nazism avkriminaliserats vilket innebär att nazisterna nu kan uppträda öppet.
Inga ledare i USA eller i EU-länder har fördömt statskuppen som baseras på ett slags samverkan mellan höger/liberaler i det största oppositionspartiet ”Fäderneslandet” och fascister. Svobodas partiledare Tyanhobok har särskilt tackat Tymosjenko.
• Ansvaret för statskuppen vilar mycket tungt på dem (inklusive Carl Bildt), som talat om demokrati och försoning men backat upp kuppmakarna.

• Dominerande massmedia vägrar att kalla detta för statskupp och använder uttryck som ”nationalister, högerradikaler och oroligheterna i Kiev” i stället för fascister och kuppmakare.
• För alla hundratals miljoner, ja miljarder vänner av demokratin måste tyvärr tilltron de politiska ledarna i Väst och deras tal om demokratin samt tilltron till etablerade massmedia minska (kraftigt).
Vinnaren är fascismen och anhägnare av utländsk intervention, förlorare är demokratin och den stora gruppen genuint demokratiska människor på Majdan.
• Inte kan reellt demokratiska länder erkänna kuppregeringen?

Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled
Den nya regeringen
Den nya presidenten Oleksandr Turtjunov är en gammal allierad till Timosjenko, f.d chef för Ukrainas säkerhetsstyrkor 2005. Snart anklagad för att ha förstört akter om den ökände maffialedare Semyon Mogilevich och avsatt. Premiärminister blev Jatsenjuk, favorit hos USA:s utrikesminister Nulands. Andrij Paruby, ledare i Högersektorn, blev chef för ”chef för det mäktiga Nationella säkerhetsrådet” (DN). Han är känd anhängnare till Stefan Bandera som ses som nazistkollaboratör och delaktig i massmord av bl.a. Europaparlamentet. Svoboda fick fyra tunga poster i regeringen, bland annat blev Oleksandr Sych vice premiärminister.
Svenska högerextremister i Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti hyllar kuppen. Det nazistiska nätmagasinet Motgift skall organisera ”Ukraina-frivillig” och skriver ”Vi kan nu visa att vi står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord genom att sluta upp med våra kamrater. Vi har möjligheten att delta i en sann nationalistisk revolution.” Nordisk Ungdom som prifilerar sig som mer ”frihetliga fascister” har samlat in pengar till sina fascistiska vänner i Ukraina och haft en talare på Majdan.
Något om Ryssland
* Ryskans ställning som språk har redan försvagast, fast 30 % av landets invånare har ryska som modersmål.
* Ryssland som i mitten av december lovade Ukraina att överta statsskulden på 15 miljarder euro, 25 gånger mer än EU:s bud, drar nu tillbaka sitt erbjudande medan IMF troligen kan gå in med lån och villkor a la Grekland – såvida IMF mot förmodan har något emot fascistinspirerade statskupper. Kina har gått till domstol för att få igen 3 miljarder som Ukraina är skyldigt.
* På Krim finns en stark opinion för anslutning till Ryssland. Risk finns för splittring av landet och även för anslutning till krigsorganisationen NATO, med ökat tryck mot Ryssland och ökad risk för kärnvapenkrig.
Läget.
Förra fredag fattades ett bra beslut av Janukovytj och oppositionen, med stöd av EU och USA. Detta hade kunnat bana vägen för minskade spänningar mellan olika sociala och etniska grupper, minskat inflytandet från högerextremisterna och givit klart bättre möjlighet till ekonomisk utveckling med Rysslands ekonomiska stöd som var 25 gånger större än EU:s bud. De länder som är verkliga demokratier har ett enda val:
- deklarera att detta är tsatskupp, vad annars?
- att avstå från att erkänna den nya fascistinfluerade och starkt utlandsberoende regeringen.
- om kuppregeringen får sitta kvar och fortsätter sin ryssfientliga politik: Låt invånarna på Krim (som överfördes till Ukraina 1954) i folkomröstning få besluta om de vill tillhöra Ukraina eller Ryssland – som i Ålandsfallet för drygt 90 år sidan.
Mina paroller från tidigare blogginlägg var kanske inte så dumma.
”Nej till utländsk inblandning i Ukrainas inre angelägenheter”.
”Bekämpa den fascistiska delen av oppositionen”
”Minska oligarkernas inflytande”
Och jag är också emot ryska trupper i Ukraina
Demokratisk folkomröstning på Krim vart man vill höra?

Anders Romelsjö via Staffan Lundberg

Relaterade artiklar (efter tagg)