Skriv ut denna sida

En röstningskampanj inför EU-parlamentsvalet?

Krister Lilja 12 februari 2014
Antalet mandat per medlemsstat
Antalet mandat per medlemsstat Bild: Wikipedia

Om valdeltagandet skulle bli så högt som 55 procent i EU-parlamentsvalet, så kan detta vara en direkt effekt av att vi tror på vad vi hör i media och låter oss styras av detta

Den 11 februari spreds information i riksradion om att rekordmånga, 55 procent, tänker rösta i EU-parlamentsvalet i maj enligt en ny undersökning. Den luttrade kan inte undgå att fråga sig om detta är en kampanj för att försöka utnyttja svenskarnas flockbeteende och rädsla för att inte göra som andra gör?

Har ni tänkt på att om valdeltagandet skulle bli så högt som 55 procent i EU-parlamentsvalet, så kan detta vara en direkt effekt av att vi tror på vad vi hör i media och låter oss styras av detta? En undersökning om valdeltagandet bland en mindre grupp svenskar säger ingenting om valdeltagandet som helhet.

Personligen kan jag lova att jag inte tänker rösta i något val under 2014. I en fullvärdig demokrati borde även blanka röster räknas som giltiga vilket inte är fallet i Sverige, varför jag inte gör mig besväret att gå till vallokalen.

Jag vill absolut inte legitimera en fortsättning av den nyliberala och arbetarfientliga EU-politiken som Socialdemokraterna började driva igenom i början av 1990-talet. Hade de agerat som ett verkligt arbetarparti så hade man i stället aktivt varnat arbetarklassen för konsekvenserna av ett medlemskap i EU.Det känns inte överdrivet att kalla EU för en av de största och mäktigaste arbetsgivarorganisationer som någonsin byggts upp.

Sveriges riksdag utgör i dag endast ett verkställande organ till EU och den nationella demokratin existerar endast i begränsad omfattning. EU med dess harmoniserade skattesystem har fått mycket stora och allvarliga konsekvenser för folken i medlemsländerna och deras statsekonomier.

Det talas om en förlorad generation bland unga arbetslösa inom EU som förlorat allt framtidshopp och kanske lever utan bostad.Enorma pengar har tagits från de arbetande inom EU genom en öppen eller dold lönedumpning, samt från medlemsländernas statsekonomier via det påtvingade skattesystemet för att omfördelas till dem som redan lever i överflöd.

Krister Lilja

Relaterade artiklar (efter tagg)