Skriv ut denna sida

Nya hot mot demokratin i Grekland

Torsten Rönnerstrand 19 juni 2013

Torsten Rönnerstrand: Nedsläckningen av statliga TV-bolaget ERT ställer frågor om regeringens demokratiska trovärdighet

Tisdagen den 11 juni meddelades oväntat att Greklands statliga TV-bolag ERT ska läggas ner! Beslutet kungjordes av en representant för det regerande högerpartiet Ny Demokrati, och kl 23 samma dag var nedläggningen redan genomförd.  2 656 anställda kastades utan pardon ut i arbetslöshet.

 

Detta egenmäktiga beslut möttes omedelbart av omfattande protester. Utanför TV-huset i Athen-förorten Agia Paraskevi samlades stora människomassor till stöd för de avskedade journalisterna, och liknande protester rapporteras från Thessaloniki, Patras och Kreta. Till motståndarna mot beslutet slöt sig också Greklands ärkebiskop Hieronymos som betecknade regeringens beslut som obegripligt.

 

På sikt kan nedsläckningen av ERT också leda till att Grekland kastas ut i en ny regeringskris. Till proteserna anslöt sig inte bara den parlamentariska oppositionen, d v s kommunistpartiet KKE och vänsteralliansen SYRIZA. Mot beslutet vände sig också ledarna för de två stödpartier som efter nyvalet 2012 mot allt förmodan gått med på att ingå i regeringsunderlaget, d v s det socialdemokratiska PASOK och det vänstersocialistiska DIMAR.

 

Att regeringschefen Antonis Samaras likväl står fast vid sitt beslut ställer frågan om den demokratiska trovärdigheten hos regeringspartiet Ny Demokrati.  Det enda riksdagsparti som stöder regeringens nedläggningsbeslut är nämligen det nynazistiska Gyllene Gryning som sedan länge protesterat mot den statliga TV-kanalens kritiska granskning av partiets övervåld mot landets invandrare.

 

Denna allians mellan regerande högerpartiet Ny Demokrati och det öppet nynazistiska Gyllene Gryning kommer dock inte alls som någon överraskning. Det har sedan länge stått klart att regeringspartiet rymmer högerextremistiska element vars idéer är helt oförenliga med de ideal som EU normalt bekänner sig till. Så har t.ex. många av partiets tongivande politiker sagt sig vilja avskaffa demokratin och ersätta parlamentet med ett rådgivande organ bestående av militärer och präster.

 

Dessutom är det tydligt att Ny Demokrati lever i symbios med de två öppet antidemokratiska partierna LAOS och Gyllene Gryning. De högerextremistiska politikerna cirkulerar mellan dessa tre partier allt eftersom det passar deras eller partierna intressen. Några exempel bland många är Makis Voridis, Adonis Georgiadis, Kostas Kiltidis, Thanos Plevris, Giorgios Anatolakis, Kyriakos Velopoulos och Giorgios Karatzaferis.

 

Makis Voridis och Adonis Georgiadis ingick båda i den ministär – ledd av Lukas Papadimos – som styrde Grekland mellan november 2011 och maj 2012. De har båda varit parlamentsledamöter för det nyfascistiska LAOS, men är nu invalda för Ny Demokrati.

 

Voridis började sin politiska karriär som ungdomsledare i Nationella Politiska Unionen, en nynazistisk grupp som ville återge makten till en militärjunta lik den som härskade i Grekland 1967-1974. Under sin studietid utmärkte han sig genom att hota judiska studenter och måla hakkors på universitetsbyggnadens fasader. Han var också ledare för en högerextremistisk liga som ägnade sig åt misshandel av meningsmotståndare. Inspirerad av sin mentor Jean Marie Le Pen, f.d. ledare för det starkt invandrarfientliga franska partiet Front National, bildade han på 90-talet det likaledes invandrarfientliga Nationella Fronten med valspråket ”Rött Kort till Invandrarna”.

 

På senare tid har han mestadels varit aktiv i nyfascistiska LAOS. När han 2007 blev parlamentsledamot för detta parti fick han genast stor uppmärksamhet i medierna, inte minst på grund av sin retoriska skicklighet, sin karisma och sina kontakter med inflytelserika familjer från den yttersta högern.

 

Trots det fick Voridis inte partiledaren Kartazeferisis stöd, då han 2010 ville ställa upp i valet till borgmästare i Athen-området. Motiveringen var att medierna publicerat en bild – fortfarande tillgängligt på nätet – där han beväpnad med en yxa går till attack mot en vänsterdemonstration. Själv avfärdade han uppmärksamheten kring denna incident med att han behövde yxan för att försvara sig mot vänsterdemonstranterna.

 

Denna motgång tycks dock inte ha utgjort något hinder för Voridis fortsatta karriär.  Inför valet 17 juni 2012 inbjöds han av Samaras att kandidera för Ny Demokrati och nu sitter han i parlamentet för detta parti.

 

En sådan inbjudan fick också en annan av de medlemmar i Papadimos regering som intill helt nyligen suttit i parlamentet för det nyfascistiska LAOS – Adonis Georgiadis. Som journalist har han sedan länge gjort sig till talesman för nynazistiska idéer i en egen radioshow. Där har han gått till hårt angrepp mot Greklands judar, något som väckt stor bestörtning i judiska kretsar både innanför och utanför Israel. Liksom Voridis sitter han nu i parlamentet för regeringspartiet Ny Demokrati.

 

Till de tongivande fascisterna i Ny Demokrati hör också Kostas Kiltidis. Han började sin politiska karriär i det nyfascistiska partiet ”Fjärde augusti” under den tid då Grekland styrdes av militärjuntan. Då pläderade han för en återgång till det diktatoriska statsskick som den 4 augusti 1936 påtvingades Grekland av den fascistiske generalen Metaxas. År 2000 blev han parlamentsledamot för Ny Demokrati, och efter en tid i det öppet fascistiska partiet LAOS har han nu återvänt till kretsen kring Antonis Samaras.

 

En annan av de tongivande fascisterna som nyligen gått från LAOS till Ny Demokrati är Thanos Plevris, son till den kände antisemiten och förintelseförenekaren Kostas Plevris. Han är en öppet rasistisk jurist som specialiserat sig på att försvara högerextremister som anklagats för våld mot invandrare.

 

Att sådana politiker ingår i Greklands regeringsparti borde oroa EU:s ledare. Säker kan man dock inte vara! Samarbetet mellan utländska makthavare och grekiska fascister har sedan länge varit ett centralt inslag i landets politiska liv. Det visar många exempel från Greklands historia under 1900-talet.

 

EU:s ledare verkar inte heller särskilt oroade över den nedläggning av den statliga TV-kanalen ERT som mot den parlamentariska majoritetens vilja framtvingats av regeringspartiet Nya demokrati och det öppet nynazistiska Gyllene Gryning.

Det fascistiska hotet tycks inte heller oroa de internationella medierna. Sålunda väckte det mycket lite uppmärksamhet, när medlemmar i det nynazistiska partiet Gyllene Gryning söndagen 29 juli gick till våldsamt angrepp mot borgmästaren i staden Korinth, Alekos Pnevmatikos.

 

Angreppet leddes av Efstathios Boukouras som sitter i parlament för Korinth. Enligt lokala medier ska han ha använt en piska av en typ som förr används av den grekiska krigsmakten. Tillsammans med sina anhängare ska han också ha angripit civilpersoner som försökte skydda borgmästare Pnevmatikos från nynazisternas attack.

 

Nynazisten Boukouras är inte den ende av parlamentsledamöterna från Gyllene Gryning som anklagats för politiskt våld. Inför nyvalet 17 juni gick partiets talesman Ilias Kasidiaris i ett direktsänt TV-program till våldsamt angrepp mot parlamentsledamöterna Liana Kanelli från kommunistpartiet KKE och Rena Dourou från vänsteralliansen SYRIZA.  

 

För att undgå åtal för detta gick Kasidiaris under jorden. På så sätt kunde han åberopa den för Grekland unika lagregel som stadgar att man bara kan åtalas, om man arresterats inom 48 timmar efter sitt brott. Dessutom föregrep han eventuella anklagelser genom att stämma sina offer för missfirmelse.
Dessa incidenter till trots sitter Ilias Kasidiaris nu i det grekiska parlamentet. Där ingår han i samma utskott som de två kvinnor som han angrep i den TV-sända debatten.

 

Kasidiaris attack mot sina meningsmotståndare kom inte som en överraskning. Han har upprepade gånger ställts till ansvar för liknande våldshandlingar. Den 3 september 2012 var han kallad till domstol för att svara för ett flera gånger uppskjutet mål, där han anklagas för att ha medverkat vid ett attentat mot en student.

 

Men Gyllene Gryning riktare sig inte bara mot inhemska meningsmotståndare. Huvudmålet för deras angrepp är invandrarna. Partiet har kopplats till en lång serie av främlingsfientliga våldshandlingar. Syftet med dessa är att driva ut alla utlänningar ur landet. Till denna kategori räknar Gyllene Gryning också barn till invandrare som är födda i Grekland och talar landets språk.

 

Ett exempel bland många fick vi söndagen 12 augusti 2012. Då blev en ung irakisk invandrare mördad på öppen gata i Athen. Enligt vittnesuppgifter blev han nedstucken av fem motorcykelburna män, som dessförinnan hade gått till angrepp mot invandrare från Marocko och Rumänien.

 

Polisen har inte gripit förövarna, men enligt de flesta bedömare leder spåren mot det nynazistiska partiet Gyllene Gryning som i valet 6 maj och nyvalet 17 juni 2012 fick ca 7 % av rösterna.

 

Efter valframgångarna har medlemmarna i Gyllene Gryning vid otaliga tillfällen gripit till våld mot invandrare. Ledarna för partiet har visserligen förnekat att de skulle ha uppmuntrat attackerna, men spåren är många och otvetydiga. Trots att polisen visat sig obenägen att utreda rasistiskt våld mot invandrarna har flera medlemmar av Gyllene Gryning blivit åtalade. En av dem är en kvinna som kandiderat för partiet i parlamentsvalet. Hon ska enligt åklagaren ha knivhuggit en afgansk asylsökande vid namn Ali Rahmi. Han fick enligt utredningen fem hugg i bröstet vid ett rasistiskt attentat i en förort till Athen.

 

I höstas genomförde 50 medlemmar av Gyllene Gryning en motorcykelburen attack mot legala invandrare i Nikaia. Enligt lokala vittnen ska de ha hotat med att döda alla utlandsfödda butiksinnehavare och bränna ner deras butiker.

 

Det uttalade syftet med dessa aktioner är att driva ut alla utlänningar ur landet. Till denna kategori räknar Gyllene Gryning också barn till invandrare som är födda i Grekland och talar landets språk. Huruvida man också tänker driva ut turisterna ur landet är tills vidare oklart. Det skulle i så fall väcka protester från den stora majoritet av Greklands befolkning som hatar fascister och desperat hoppas på fler turister, inte minst för betalningsbalansens skull.

 

Våldshandlingarna från Gyllene Gryning tycks dock i många fall haft polisens stöd eller åtminstone dess tysta medgivande. Mycket tyder också på att en stor del av polismaktens personal sympatiserar med Gyllene Gryning. Det hävdar i varje fall en journalist på dagstidningen To Vima. Han har beräknat att mellan 45 och 59 % av poliserna röstat med detta parti.

 

Men det är inte bara medlemmarna i det öppet nynazistiska Gyllene Gryning som tagit till våld. Detsamma gäller också om flera av medlemmarna i regeringspartiet Ny Demokrati. Inför nyvalet 17 juni värvade man flera nyfascister som tidigare överbevisats om våld mot judar, invandrare och vänsteraktivister. Nu sitter de i parlamentet för Ny Demokrati.

 

Mot den bakgrunden är det inte överraskande att partiledaren och regeringschefen Antonis Samaras agerat mycket lamt mot det rasistiska våldet, sedan han i slutet av juni 2012 blev landets premiärminister. Organisationen Human Rights Watch har utan större framgång uppmanat hans regering att vidta åtgärder, men ytterst lite har gjorts.

 

Samaras har tidigare förespråkat måttfullhet i kampen mot den illegala invandringen, men efter framgångarna för Gyllene Gryning tycks han ha ändrat ståndpunkt. Nu finns det tecken som tyder på att han inte ens vill ta strid för de legala invandrare som bor i Grekland sedan årtionden.

 

Men det är inte bara invandrare som ligger illa till i dagens Grekland. Detsamma gäller också de homosexuella och deras sympatisörer.

 

Ett vittnesbörd bland många är en händelse den 11 oktober 2012. Då gick anhängare till Gyllene Gryning till våldsamt angrepp mot en föreställning av den amerikanske dramatikern Terence McNallys pjäs Corpus Christi på Chytirio-teatern i Aten. Det angivna motivet var att Jesus där framställdes som homosexuell.

 

Bland de över hundra anhängare av Gyllene Gryning som attackerade teatern fanns flera av partiets parlamentsledamöter, däribland Christos Pappas och Ilias Panayiotaros. Av videoinspelningar tillgängliga på nätet framgår också att polisen undvek att ingripa mot nynazisternas angrepp. Förklaringen till det är förmodligen att en mycket stor andel av poliskåren sympatiserar med Gyllene Gryning.

 

Att anhängarna till Gyllene Gryning attackerar en teaterpjäs är nog inte en tillfällighet. För det talar i vart fall det faktum att partiets medlemmar vill återupprätta det diktatoriska samhällsskick som rådde i Grekland åren 1967-1974. Under denna tid förbjöd diktatorerna tragöderna Aischylos, Sofokles och Euripides.

 

Men det våldsamma angreppet mot Chytirio-teatern i Aten 11 oktober var inte bara ett angrepp på teatern och de homosexuella. Det var också ett led i de grekiska nynazisternas kamp mot demokratin. Efter valframgångarna 6 maj och 17 juni har de nazistiska medlemmarna i Gyllene Gryning vid upprepade tillfällen gripit till våld mot sina motståndare.

Torsten Rönnerstrand
Historiker, samhällsvetare och docent i litteraturvetenskap

Efter att artikeln skrevs har den högsta domstolen i Grekland upphävt verkningen av regeringsbeslutet om det statsägda tevebolaget ERT:s stängning, vilken väckte massprotester över hela landet. I och med högsta domstolens beslut får bolaget fortsätta sin verksamhet tills ett nytt nationellt mediebolag har skapats. Regeringen upplyste om ERT:s stängning den 11 juni, varpå nationalstrejk utlöstes som protest. Med i strejken var alla fackföreningar och medier.

TORSTEN RÖNNERSTRANDS CV
Jag är docent i litteraturvetenskap men till utbildning och intresseinriktning även historiker och samhällsvetare. Efter 35 år som universitetslärare arbetar jag nu huvudsakligen som forskare, föreläsare och frilansjournalist. Sedan 1 april 2012 har jag publicerat ett femtital artiklar i tidningar och tidskrifter och har hållit många föreläsningar i skilda ämnen.

Som forskare har jag publicerat Fagerbergs Höknatt. En diktares världsbild och dess gestaltning i en roman (1976), Arketyperna och litteraturen (1993) och "Varje problem ropar på sitt eget språk. Om Tomas Tranströmer och språkdebatten"
(2003).  För närvarande arbetar jag på en populärvetenskaplig bok om raggningsrepliker i litteratur och film.

Som föreläsare har jag under det senaste året hållit ett trettiotal föreläsningar, bland annat på lärarfortbildningen vid Karlstads Universitet, Folkuniversitetet i Göteborg och Karlstad, Geijersamfundets sommarkurs i Ransäter, Europeiska språkdagen i Uppsala, Bokmässan, m m.

Som frilansjournalist har jag sedan 1962 varit verksam i Göteborgske Spionen, Göteborgs Handels- och sjöfartstidning, GT, Horisont, Författarförlagets
tidskrift, Svenskläraren, Ordfront, Medusa, Nya Wermlandstidningen, Värmlands folkblad, Dalademokraten, Tempus, Glänta, Divan m fl. Inom kort kommer jag
också att publicera mig i Axess.

FÖRTECKNING ÖVER TORSTEN RÖNNERSTRANDS ARTIKLAR, REPORTAGE OCH ESSÄER 1 APRIL -  28 DEC 2012

Coniunctio
2012 "Återfödelsen och kampen mellan manligt och kvinnligt"

Horisont
2012:1-2 "En grekisk tragedi" om Mikis Theodorakis Grekland."
2012:6 "Strindbergsarvet i SVT. Många guldkorn ur arkiven men lite för lite av det nya"

Ordfront
2012:3 "Nazisterna lade grunden för Greklandskrisen"

Medusa
2012:2 "Mellan demokrati och diktatur. Dagens Grekland och antikens."
2012:3 "Sådan dödlig jag aldrig ännu med mitt öga har skådat." Om raggningsreplikerna hos Homeros

Folket i Bild/Kulturfront
2012:8 "Ur askan i elden? Varför jublar Europa över EU:s djävulspakt med Greklands högerextremistiska oligarki"
2012:13 "Grekerna jobbar mest i EU"
2013:2 "En kamp som inspirerar"

Tempus
2012:32 "Modiga greker tar strid mot nynazismen"
2012:45 "Grekland. Trojkans hot mot suveränitet sätter landets regering i gungning"
2013: 17 "Den grymma våren i Grekland och mordet på Grigoris Lambrakis"

Glänta 2012:2-3
2012:2-3 "Sokrates frikänd"

Divan
2012:3-4 "Djuppsykologin som kulturarv. P. O. Enquist om Strindberg"

Axess
2013:4 "Kluven Durrell"

Värmlands folkblad
9/5 "Nazisterna åter på Greklands gator"
9/6 "Fem författare om fotboll och politik, flykt och motstånd"
15/6 "Samos - ett grekiskt vänsterfäste",
21/6 "Grekland efter nyvalet ? räddning eller humanitär katastrof"
25/6 "Molnen hopar sig över Grekland"
12/7 "EU:s ledare jublar för tidigt"
27/7 "Olympiska spelen ? idrott och politik på gott och ont"
9/8   "Modiga greker tar strid mot nynazismen"
15/8  "Det kan S lära sig av P O Enquist"
18/12 "Högern ljuger återigen om den svenska historien"
23/2 "Vem tar vara på arvet?"

Nya Wermlandstidningen
21/6 "Strindbergs danska sommar"
24/6 "Ingen skriver bättre om fotboll än Per-Olof Enquist"
27/7 "Inget olympiskt guld till Lerin"


Dalademokraten
14/6 "Därför kan nynazisterna misslyckas i det grekiska valet? (1)"
15/6 "Därför kan nynazisterna misslyckas i det grekiska valet? (2)"
26/6 "Grekiska Ny Demokrati har en grumlig historia (1)"
27/6 "Grekiska Ny Demokrati har en grumlig historia (2)"
16/7 "Framgången för den grekiska regeringen kan bli kortvarig (1)"
17/7 "Framgången för den grekiska regeringen kan bli kortvarig (2)"
6/8 "Odysseus i London (1)"
7/8 "Odysseus i London (2)"
5/9 "Mordet som fått Grekland att vakna"
3/10 "Tilliten byggde landet"
6/11 "Utopier i verkligheten och på teatern"
12/11 "Kallifatides hyllar den svenska modellen"
20/12 "Segerstedt och arbetarrörelsen"
28/12 "Affären Danton om makt och moral"
22/1 "Fröken Julie - ännu en gåta"
12/2 "När döden blir en orgasm"
2/3 "Socialdemokratin och litteraturen"
18/4 "Hon har ett gott hjärta" /Om Theodorakis och Saijonmaa/
27/5 "Han lever! Han lever! Minnet efter Grigoris Lambrakis kunde inte högerextremisterna tysta"

Borås Tidning
16/12 "Svensken som vågade gå emot nazisterna"
24/2 "Idrott - ett sätt att utforska det gåtfulla i livet"
5/5 "Riddaren av la Mancha i våra hjärtan"

Aktuellt i politiken
7/5 "Branting: En Vergilius åt August Strindberg"

INTERVJUER I MEDIERNA 2010-2012

TV4 Nyhetsmorgon 3 september 2012 med Peter Jide och Tilde de Paula. Tillgängligt på TV4 Play under rubriken "Lär dig ragga med de stora diktarna"

P4 Extra lördag 1 september 2012. Tillgänglig på SR:s hemsida under rubriken "Ragga som de stora diktarna!"

P4 Värmland Förmiddag 2 april 2012. Tillgänglig på SR:s hemsida under rubriken "Världslitteraturen är full av raggningsrepliker"

P4 Uppland Förmiddag 20 juni 2011. Tillgänglig på SR:s hemsida under rubriken "Bra och dåliga raggningsrepliker!"

Värmlands folkblad 16/10 2010: "Få människor har lika kul som jag!"

Nya Wermlandstidningen 22 augusti 2011: "Onda handlingar definieras av dumska"

Värmlands folkblad 18/2 2013 "Avlivade myten om lata greker"

INTERVJUER PÅ NÄTET 2010-2012

Terese Wallbäck: Textum, textrum 27 maj 2010. Tillgänglig på nätet under rubriken "Det vackra, underliga och kärva: intervju med Torsten Rönnerstrand"

Torsten Rönnerstrand

Relaterade artiklar (efter tagg)