Skriv ut denna sida

Politiska Bilder 1968 – 78

Video av Allan Friis. Nils Lundgren 20 juni 2013
The Precipice of a Sculpture PROCESSEN1 - Allan Friis

Konstnären Allan Friis har låtit trycka upp en bok på eget förlag. Den handlar om hans politiska bilder från 1960-70-talen. En viktig tillbakablick som ger perspektiv på läget idag.

Samtliga av Allan Friis´verk har varit utställda i konsthallarna i Malmö, Lund och Göteborg i början av 70-talet och nu nyligen på Rönnells Antikvariat i Stockholm. I boken Politiska Bilder 1968 – 78 återger Allan Friis all korrespondens, recensioner och kommentarer m.m. som i något avseende berör de aktuella verken. 

Moderna Museet har köpt in ”Produktion av mervärde”

Det finns en spännande konflikt mellan det politiska och det konstnärliga i hans bilder. Vissa bilder känns som att det politiska tar över det konstnärliga på ett lite klumpigt propagandistiskt sätt. Ibland farligt nära gränsen till folkföraktande. Men ett noggrannare studium leder till eftertanke.

Konsumentägt

Eftertanke, på ett liknande sätt som Kurt Salomonsons bok Grottorna, utgiven 1956, om livet i en av gruvorterna i Västebotten, gav. Kurt Salomonson avslöjade missförhållanden i svenskt arbetsliv och han räknas idag till arbetarförfattarna. Kanske Allan Friis borde kallas konstnär i proletariets tjänst. Begrunda exempelvis målningen här som för tankarna till kungafamiljen i Sverige.

Parasiterna 1969

Starkast intryck gör tuschlaveringarna utan textade slagord.

"Butiksgatan"

Politiska Bilder 1968 – 78 är den första skriften i en tänkt serie om Allan Friis´konstnärliga produktion från och med hans ungdomstid 1940 - fram till nutid.

Samtliga skrifter kommer att ges ut på eget förlag och i endast 500 ex. Politiska Bilder 1968 – 78 innehåller inte bara samtliga bilder från perioden, utan även recensioner från utställningar, korrespondens, kommentarer, kontakter, utställningsansökningar och inte minst Allan Friis´egna beskrivningar av sina bilder och sin konstsyn under den aktuella tiden.

Här visas och kommenteras en politisk konst som riktar sin udd mot olika slag av förtryck, sociala och samhälleliga missförhållanden och hänsynslösa militära övergrepp mot oskyldiga människor. En typisk replik på en av affischerna kan citeras för att beskriva den cynism som rådde hos en del kapitalplacerare. Ett
sådant krig till och vi är miljardärer!

Bilderna av Allan Friis talar nog så väl för sig själva:

Fler filmer av Allan Friis:

  1.  
  2. S:t Anonius frestelser. En film av Allan Friis från 1966

    Filmen blev uttagen att representera Sverige vid kortfilms-VM i Spanien 1967. Den censurerades …

    • HD

Allan Friis föddes i Arlöv den 10 januari 1931. Efter avlagd examen vid Latinskolan I Malmö 1948, antogs Friis, endast 17 år gammal, vid Slöjdföreningens Skola i Göteborg inom utbildningsområdet grafik och måleri. Allan Friis bor idag i Bjärred en tätort i Lomma kommun i Skåne län, drygt en mil väster om Lund.

Mer att läsa och se om Allan Friis

Allan Friis' Museum Sal 1, 1948 - 1952

Biografi Allan Friis


Allan Friis
Telefon 046-292402
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Video av Allan Friis. Nils Lundgren

Relaterade artiklar (efter tagg)