Skriv ut denna sida

Hälsingebönder skildras av Inta Ruka

Foto: Inta Ruka/Anna-Karin Martinsson-Hälsinglands Museum 8 maj 2013

Inta Ruka, en av Europas viktigaste dokumentärfotografer, inleder ett unikt projekt i samarbete med Hälsinglands Museum.  ”People from Hälsingland” ska i  porträtt skildra fem nutida hälsingebönder och deras liv, deras verksamhet och gårdar.

Inta Ruka, en av Europas viktigaste dokumentärfotografer, besöker Hälsingland. I ett unikt samarbete med Hälsinglands Museum inleder hon projektet med att i porträtt skildra fem nutida hälsingebönder och deras liv, deras verksamhet och gårdar. Dagens landsbygd, och de människor som på olika sätt har sin försörjning av jord- och skogsbruk, är inget vanligt ämne i dokumentära och konstnärliga sammanhang som oftare ägnas de historiska tillbakablickarna.
 
Inta Ruka föddes 1958 i Riga, Lettland, där hon idag är verksam. Hon porträtterar människor i deras vardag genom en långsam, medlevande och tillitsfull process. Hennes internationella genombrott kom när hon representerade Lettland vid Venedigs konstbiennal 1999 och hennes bilder har visats på flera stora internationella utställningar. Hon finns representerad på bland annat Moderna museet i Stockholm.

Inta Ruka
Inta Ruka presenterades i Maud Nycanders dokumentärfilm från 2009, ”Fotografen från Riga” och i boken ”People I know” av Max Ström (2012).

Rukas besök inleds lördagen den 11 maj. Under vecka 20 kommer hon att arbeta på tre olika gårdar, i Gnarp, Hög och Holmsveden, från norr till söder. Genom Inta Rukas kameralins speglas landskapet på ett nytt sätt och visar olika strategier för att upprätthålla en modern produktion; skogsbruk, mjölk- och köttproduktion och ”halvtidsdrift”. De olika gårdarna har valt olika inriktningar och de människor som lever och arbetar där förhåller sig både till det historiska arvet och nutidens och framtidens ekonomiska realiteter.

I juli återvänder Ruka för att fortsätta arbetet och besöka fler brukare och gårdar. Museets förhoppning är att det ”hälsingska” projektet ska knytas samman med ett motsvarande i Lettland och vi har upprättat kontakt med två olika museer i Lettland som visat intresse.

Intas arbete kommer att presenteras i en utställning ”People from Hälsingland” på Hälsinglands museum i november.

Hälsinglands museum, Storgatan 31, 824 30 Hudiksvall

Kontaktpersoner:

Anna-Karin Martinsson: 073-275 20 14

Jöran Österman: 070-635 33 36
Tfn 0650-196 01

E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

www.halsinglandsmuseum.se

Foto: Inta Ruka/Anna-Karin Martinsson-Hälsinglands Museum

Relaterade artiklar (efter tagg)