Skriv ut denna sida

Lobbyisterna hotar demokratin och ödelägger politikens rykte

Rune Lanestrand 2 maj 2013

När Göran Persson bet huvudet av skammen (om han kände någon) och gick direkt från statsministerposten till en moderat tankesmedja brast alla politiskt moraliska fördämningar.

Lydmedia förenekar sig aldrig. Efter alla skandaler med ministrar, statsekreterare och riksdagsmän som blivit lobbyister, presenteras detta motbjudande fenomen som en nyhet i nyhetsflödet. Bl a refereras till en artikel i Aftonbladet som betraktar sitt reportage som ”avslöjande”.
Vad Aftonbladet inte skriver om är att de höga politikerna går till storföretag och riskkapitalbolag som bidrar till monopolisering och minskad konkurrens. Försämringar för folket helt enkelt. Hela branschen blir därför ett hot mot demokratin då de får politikerna att gå emot även breda folkopinioner.
Det är genom lobbyisternas osunda politiska verksamhet som vi fått privatiseringar av skola, vård, bilprovningen, apoteken mm och en lagstiftning som alltmer anpassas till de transnationella företagens marknader och intressen som kärnkraft, GMO, vapenexport och nya “krig för fred.” Det är också dessa företag som tar över den offentliga verksamheten och gör stora vinster på våra skattepengar. Småföretagare, miljöföreträdare och ideella sammanslutningar som inte har råd med lobbyister får på alla områden svårt att hävda sig överhuvudtaget i dagens samhälle där det mesta styrs från 15 000 lobbyister i EU.
Alla tvingas tjänat sina nya herrar som blir allt mäktigare, fräckare och mer hänsynslösa. Därför skriver AB inte om hur lobbyisterna ensidigt gynnar storföretagen. Fack och personal körs över så det ryker på den monopoliserade marknaden. När Göran Persson bet huvudet av skammen (om han kände någon) och gick direkt från statsministerposten till en moderat tankesmedja brast alla politiskt moraliska fördämningar.
Schibsted som äger Aftonbladet är vid sidan av Bonnierkoncernen är ett skräckexempel på monopolisering av mediemarknaden. Schibsted äger i Sverige förutom Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Metro och ett tjugotal tidningar, tidskrifter, förlag film, radio tv etcetera. I Norge också några av de största drakarna, Verdens Gang, Aftenposten, Stavanger Aftenblad och 15 till.
Folkliga opinioner har oerhört svårt att hävda sig mot dessa hänsynslösa drakar som har samma intresse; att skapa bästa möjliga marknad för alla de företag de har ekonomiska intressen i vid sidan av sin lönsamma publicistiska marknad.
Detta är förödande för demokratin då dessa företag som högstämt talar om ett ha ett samhällsuppdrag och att de driver oberoende journalistisk verksamhet i praktiken främst bildar opinion för de mest farliga och kortsiktiga politiska beslut som gynnar deras stora aktieportfölj i andra storföretag. Schibsted har tex verksamhet i 51 länder.
Rune Lanestrand

Debattinläggets synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av föreningen Folket i Bild/Kulturfront.

Folket i Bild/Kulturfronts plattform är:

• Försvar för yttrande- och tryckfriheten

• För en folkets kultur

• Antiimperialism.

Folket i Bild/Kulturfront tar inte partipolitisk ställning. Kring parollerna kan människor ur olika partier och grupper enas. Varje medarbetare redovisar sina egna åsikter.
Rune Lanestrand

Relaterade artiklar (efter tagg)