Skriv ut denna sida

1 MAJ - som STUDENTIKOST SPEX !

Reinhard Helmers 30 april 2013

 

Omslagsbild

"REVOLUTIONÄR  1 MAJ" Sådana plakat har klistrats i staden Lund. Kraven är absurda i ett utvecklat  samhälle; de saknar all logik och anknytning till verkligheten: ALLA SKA  BORT ! Vi behöver inga chefer ! Vi behöver inga poliser! Vi behöver inga politiker  !

Vi behöver inga chefer !
Vem skall samordna verksamheterna? Vem skall leda operationerna i sjukhusen? Vem skall stå för undervisningen i skolorna? Vem skall organisera järnvägstrafiken? O.s.v.
Vi behöver inga poliser!
Medborgarnas beskydd mot brottslighet skall alltså skötas av "medborgargarden" eller bevakningsföretag!
Vi behöver inga politiker  !
Med detta krav  förklarar författarna  sig själva vara opolitiska !
Sedan arbetarklassens 1 Maj firas för ca. 110 år,  har många försök gjorts att bekämpa firandet i olika länder, genom omtolkningar som ex.vis i Hitler-Tyskland eller blodig förtryck. Förlöjliganden  av 1 Maj med absurda krav är en metod, som nu skall tillämpas i Lund - i vems ärenden?
Smålands Nation är upphov till plakaten och kallar sig fortfarande "socialistisk". Det vore lämpligt, att denna studentnation började städa efter "löss i den röda fanans veck"; i den svarta - där de hör hemma - får de vara kvar.
Skulle upphovsmänniskorna för parollerna till äventyrs ha läst på dem hos fursten Pjotr Kropotkin, bör de påminnas om att "denne låg i långvariga konflikter med  K.Marx men förmådde ej utarbeta ett alternativ till Marx´ teoretiska och politiska program". Det gäller än idag även för Kropotkins lundensiska yngel.
Reinhard Helmers
Omslagsbild
Revolutionär första maj Lund
Demonstration 1/5 2013, 13.00 Knut den stores torg.

Alla ska bort! Slagordet från söder hörs också här i norr. Överallt, även i Lund har vi fått utstå åratal av hycklande politiker, inkompetenta poliser som springer deras ärenden och kapitalister som skor sig på oss. I Sverige har de rika blivit rikare med politikernas beredvilliga hjälp. Överallt i Europa kämpar människor mot EU:s nedskärningspolitik.

I Lund har vi har drivit kampanjer mot Arne Paulssons fuskande och fifflande när han och hans kompisar har sett till att göra stora pengar på oss lundabor. Vi har angripit rasisternas lögner handgripligen när de har kommit till våra skolor eller ställt sig på våra torg och försökt säga till oss att det är "invandrarnas" fel att samhället ser ut som det gör. Vi har drivit ut mäklarfirmor som trott att de kan slå sig ner på våra gator och trycka undan våra ställen. Vi kämpar för borgarparken på Norra Fäladen där kommunen tänker bygga dyra bostadsrätter i de närboendes grönområden. Vi är med och kämpar för sjukhuset som politikerna försöker slakta där vi slåss om såväl höjda ingångslöner som mot nedskärningarna.

I alla de här kamperna ser vi att politikerna och cheferna sitter i samma båt och håller varandra om ryggen. De fifflar och gör vinst på oss. Polisen springer deras ärenden och beskyddar deras verksamhet. Det finns inget annat att säga än att alla ska bort! Det är nog nu. Vi behöver inga chefer, politiker eller poliser för att leva våra liv.

Kom därför och fira 1:a maj med oss! I år satsar vi på en explosion av färg och uttryck. Ta med flaggor och banderoller och kom!

13.00 Knut den Stores torg (mitt emot Lund C)
Alla ska bort! Vi behöver inga chefer, politiker eller poliser!

 

India Däck

 

Kom och fira arbetarklassens dag på onsdag! I Lund har den senaste två veckorna massvis av saker hänt när människor kämpar. 200 personer protesterade mot Jimmie Åkesson och Erik Ullenhags "debatt" i den borgerliga studentmiljön. Sjuksköterskestudenter manifesterade för sina lönekrav som når mer och mer framgång. Margaret Thatchers död har blivit firad inte mindre än två gånger med champagne och musik bakom domkyrkan. Sjukvårdskrisens Pia Kinhult har det hållits en manifestation mot och vi har samtidigt hunnit med att sätta upp massvis av affischer, klistermärken, hålla bokreleasefester och mer! Det gångna året har vi bemött rasister, kämpat på arbetsplatser, vi har organiserat demonstrationer, hållit studiecirklar, vi har ökat öppettiderna på vårt café India Däck och vi har åkt på politiska resor över halva europa. Det är värt att fira! Kom till revolutionär 1 maj kl 13 vid Knut den Stores torg (vid stationen).

India serverar frukost kl 10 på första maj med hembakt bröd och tre sorters småkakor. Allt till humana och solidariska priser. 

 

Kal Le
Debattinläggets synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av föreningen Folket i Bild/Kulturfront.

Folket i Bild/Kulturfronts plattform är:
• Försvar för yttrande- och tryckfriheten
• För en folkets kultur
• Antiimperialism.
Folket i Bild/Kulturfront tar inte partipolitisk ställning. Kring parollerna kan människor ur olika partier och grupper enas. Varje medarbetare redovisar sina egna åsikter.
Reinhard Helmers

Relaterade artiklar (efter tagg)