Skriv ut denna sida

Kiruna - Rymdvägen

Antonie Frank 22 mars 2013
Intervju med Liselotte Wajstedt om filmen Kiruna - Rymdvägen Antonie Frank

Om Kiruna, om en stad som skall flyttas, nej rivas. Endast fem hus kommer att återuppbyggas. Men vad händer med människors minnen av deras hembygd, frågar dokumentärfilmaren och konstnären Liselotte Wajstedt med sin film .

Kiruna, staden som skall flyttas, men vad händer med våra minnen?

Dokumentären ”Kiruna – Rymdvägen” speglar och berättar om uppväxtplatsen i kvarteret Ullspiran, Kiruna, LKAB:s egna fastigheter. Filmaren dokumenterar med filmkameran om de platser och de händelser hon minns i staden.

Gruvan håller på att sluka Kirunas kärna, stora gruvhål ligger farligt nära kvarteret. Kiruna på samiska är Giron och betyder fjällripa. Liselott låter just en animerad fjällripa inleda filmen och skapar en poetisk ton och fond i filmen. Hon tar oss vidare med på sin resa av minnen och berättar om denna plats. Det handlar om trygghet, en plats hon har knutit an till och är svår att lämna, svår att glömma säger hon. Vad skall hon referera till när allt är borta, uttrycker hon bekymrat ?

Filmen visar, byggnader, lekplatsen, klasskompisar och fotografier från skoltiden. Hon sitter med mamman som står och bakar brödkakor i köket och samtalar om sitt Kiruna.

 

Filmfrekvensen med brödbaket blir något ursprungligt i ett kök som snart är försvunnet bortsuddad från kartan. Filmen kommer att bli ett kvarvarande vittnesmål av en svunnen tid. Liselott tar oss vidare på sin resa och besöker gruvan, farligt nära det nu existerande Kiruna. Fjällripan visar vägen och genom filmen berättar animerade figurer varvade med realistiska bilder Liselotts minnen. Styrkan i filmen är just det personliga anslaget, det vi drabbas av, närheten till livet och vad en plats betyder. Vi har alla dessa platser inom oss för att tas fram och minnas. Filmen har en fin ton mitt i eländet och filmaren står nära det hon berättar.

 

Protester och demonstrationer har förekommit men nu ska det brytas ny malm i gruvan. Nya fyndigheter har hittats under staden. Paradoxalt i sammanhanget berättar Liselott att dit det nya Kiruna flyttar finns mer malm att bryta. Dokumentären berättar med sitt nära mänskliga perspektiv så styrs LKAB:s gruvdrift av ekonomiska vinster. I filmen blir barndomshemmet ett minne, om det förflutna om det som kommer att försvinna för gott. Ripan kan ha tagit sin sista flygtur över staden, fint att Liselott dokumenterat detta.

 

Antonie Frank

Dokumentär av Lisetlotte Wajstedt: Minnen från Kiruna – försvinnande stad

 

http://www.liselottewajstedt.com/

 

Antonie Frank

Relaterade artiklar (efter tagg)