Skriv ut denna sida

Bekämpa antisemitismen!

Kristoffer Larsson, vice ordförande FiB/K 19 december 2012

Ehud Olmerts uttalande är tveklöst antisemitiskt. Judiska församlingar och media världen över borde ha reagerat med ilska över hans uttalande.Så länge denna form av antisemitism accepteras kommer hatbrotten mot judar att bestå.

Efter att Gina Dirawi lade upp en bild på sin blogg med omslaget från Lasse Wilhelmsons bok Är världen upp och ner? lät inte reaktionerna vänta på sig. Dirawi hade över huvud taget inte uttalat sig om boken, vilket inte var så konstigt då hon inte ens hade påbörjat läsningen av den. Men tankepolisen Expo var genast framme och förklarade att denna bok var så antisemitisk att man underförstått inte ens bör tillåtas läsa den.

Jag välkomnar debatten om antisemitism. Det är en omoralisk och dåraktig ideologi. Och, liksom med all rasism, är det den dolda antisemitismen som är farligast. Inte minst bör vi oroas över den i dag vanligaste formen av antisemitism, så utspridd att den genomsyrar såväl media som samhälle: oförmågan att dra en tydlig skiljelinje mellan judar och staten Israel. Denna oförmåga representerar en antisemitisk världsbild eftersom den i praktiken gör judar kollektivt ansvariga för Israels avskyvärda apartheidpolitik.

Denna antisemitism visar sig där man minst anar det. I en rapport som den statliga myndigheten Forum för levande historia lät publicera 2006, skriven av Henrik Bachner och Jonas Ring och som paradoxalt nog heter Antisemitiska attityder och föreställningar i Sverige, är ”projiceringen av nazismens judeförföljelser på Israels politik” och ”förnekandet av Israels rätt att existera” exempel på antisemitism. [1] (Det spelar uppenbarligen ingen roll att sionister ständigt gör jämförelser mellan Israels fiender och nazisterna samt förnekar Palestinas rätt att existera.) Genom att stämpla ”förnekandet av Israels rätt att existera” som en form av antisemitism, görs Israel till representant för judar världen över. Bachner och Ring gör alltså ingen tydligt skiljelinje mellan judar och staten Israel. Detta är i högsta grad en antisemitisk hållning.

Nu är Bachner och Ring inte de enda som gör denna koppling. Israel är per definition ”det judiska folkets stat”. [2] Israeliska företrädare missar aldrig en chans att tala som representanter för världens judar. Exempelvis i augusti 2006, under Israels invasion av Libanon, sa Israels dåvarande premiärminister Ehud Olmert: ”Det här är ett krig som utkämpas av alla israeler. Jag anser att det här är ett krig som utkämpas av alla judar.” [3]

Olmert försöker här göra alla judar ansvariga för krigsförbrytelser. Hans uttalande är tveklöst antisemitiskt. Judiska församlingar och media världen över borde ha reagerat med ilska över hans uttalande.

Så länge denna form av antisemitism accepteras kommer hatbrotten mot judar att bestå. Det är därför hög tid att ta kampen mot antisemitismen på största allvar.

Källor:
[1] Sida 57 i rapporten, som finns att läsa här: http://www.levandehistoria.se/files/antisemitism.pdf
[2] Se t.ex. Basic Law: The Knesset (Amendment No. 9); http://www.knesset.gov.il/laws/special/eng/basic2_eng.htm
[3] Ynetnews 07/08/2006, PM launches UJC campaign: This war fought by all Jews; http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3287851,00.html

Kristoffer Larsson

vice ordförande för FiB/K.

Kristoffer Larsson, vice ordförande FiB/K

Relaterade artiklar (efter tagg)