Skriv ut denna sida

SARA-VIDE ERICSON/LISA JONASSON Självrisk

Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 12, Stockholm 1 november 2012
Intervju med SARA-VIDE ERICSON - While Unconscious Galleri Magnus Karlsson

Välkommen till vernissage torsdag 8 november kl. 17.00–20.00. Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 12, Stockholm. Utställning 8.11-16.12 2012

 


Sara-Vide Ericson, SATAN’S FEET, 2012. Olja på duk 140x120 cm.

SARA-VIDE ERICSON
While Unconscious
8.11–16.12 2012

Galleri Magnus Karlsson har glädjen att presentera Sara-Vide Ericsons andra utställning i galleriet. While Unconscious presenterar en ny serie målningar utförda det senaste året.

Sara-Vide Ericsons arbeten har genomgående kretsat kring mellanmänskliga relationer. En drivkraft har varit att undersöka förståelsen av sitt eget och andras handlande, och att belysa genomgående mönster och allmänmänskliga beteenden. Serien Liar (2010) handlade om känslan av maktlöshet, undergivenhet och oförrätt i en utsatt relation. I sin nya serie målningar, While Unconscious, fokuserar hon istället på den enskilda individen och undersöker vår autonomi i förhållande till vårt undermedvetna.

Det är nu i högre grad en direktdialog mellan betraktaren och subjektet i målningen som är i fokus. I målningen Strumpfhosen (2012) står en kvinna i strumpbyxor och gummistövlar i ett kargt landskap och omfamnar tomrummet i luften framför sig. Med en genomträngande, konfronterande blick öppnar hon upp dialogen till betraktaren.
– Vad är det som försiggår? Känner du igen detta? Talar vi samma språk?

Målningarna utspelar sig i existerande landskap, vilka symboliserar platser där det medvetna och omedvetna möts. Gestaltningen av naturen och miljöerna är viktigare än i tidigare verk, och fungerar som fond för figurerna som här poserar inför betraktaren. Den egna kroppen utgör redskapet för att beskriva undermedvetna krafter och sinnestillstånd. En viktig del av arbetsprocessen är välarrangerade fotosessioner med kläder och rekvisita som sedan används som förlagor till målningarna. Scenerna är ofta dramatiska och effektfulla – ålar som kommer upp från det undermedvetnas svarta vatten, en brinnande röd tunnel utan slut, en kvinna som kämpar sig upp från ett hav av iskalla vågor.

Sara-Vide Ericson intresserar sig för laddningen och betydelsen av starkt symboliska figurer, färger och gester. Utforskningen av symboliken har en central roll i hennes process men While Unsconcious har inte en inramad retorik. Under lagren av symbolik finns också något mer ambivalent. Tonfallet och rörelsen är mer sökande och lyfter fram subjektets sårbarhet och rädslor, men med en livskraft och djärvhet som är slående. Ericsons scener ringar in en sfär där emotionella motpoler brottas men samtidigt på ett paradoxalt sätt förlitar sig på varandra. Lusten, skönheten och självsäkerheten är lika högljudd som utsattheten, brutaliteten, ensamheten. Allt inom samma duk med en genklang som känns i maggropen.

Sara-Vide Ericson är född 1983 i Hälsingland. Hon är utbildad på Kungliga Konsthögskolan 2004–2009. Hon fick stor uppmärksamhet med sin debututställning Liar på Galleri Magnus Karlsson 2010. Hennes konst har visats i Sverige, USA, Europa och Sydkorea. Utställningen kommer även att visas på Länsmuseet Gävleborg, Gävle under våren 2013. Inom kort kommer en bok om Sara-Vide Ericson på Orosdi-Back förlag.


Se en intervju med Sara-Vide Ericson om utställningen:
http://www.gallerimagnuskarlsson.com/news/video-interview-sara-vide-ericson-about-while-unconscious

Mer information:
http://www.gallerimagnuskarlsson.com/artists/sara-vide-ericson

Kontakta galleriet för mer information och pressbilder.
Välkommen till vernissage torsdag 8 november kl. 17.00–20.00.

Öppettider:
tisdag–fredag 12.00–17.00
lördag–söndag 12.00–16.00
Samt efter överenskommelse.

Adress:
Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 12, Stockholm

Lisa Jonasson, SAMTIDIGT PÅ BAKSIDAN AV KROPPEN, 2012. Collage av pappersklipp, 50x65 cm.

LISA JONASSON
Galleriets inre rum: Självrisk
8.11–16.12 2012

Galleri Magnus Karlsson har glädjen att presentera Lisa Jonassons första utställning i galleriet. Självrisk presenterar en ny serie collage utförda det senaste året.

Lisa Jonasson skriver själv om utställningen:

Självrisk är en serie bilder som relaterar till upplevelsen av att ha en kropp.

Upplevelsen av kroppen inifrån är så grundläggande att den till vardags blir osynlig. Kroppsupplevelsen ligger till grund för alla upplevelser, den är en förutsättning, och glider därför undan för vår uppmärksamhet.

Känslor manifesterar sig i kroppen, blir synliga för oss själva och för andra. Genom kroppen gör det inre livet sig hört, tar sig ut.
Jag fascineras av de täta banden mellan inre och yttre verklighet, hur känslor tar fysisk form, påverkar en hållning, en gest.
I mina bilder finns exempel på det.
Figurernas rörelser och hållning symboliserar känslor/tankar för mig, det är ett slags exakta men diffusa känslominnen. Jag tänker ibland att mitt sätt att göra bilder på liknar grottmålningar. Bilden pekar mot sig själv, figurerna föreställer sig själva. I mina bilder finns inget djup, inget rum. Figurerna står ibland i relation till varandra, ibland verkar de ovetandes om att något annat än de själva existerar.

När jag går in i min arbetslokal är jag väldigt mycket en kropp i ett rum, en plats.
Jag klipper ut figurer av målat papper som jag efter hand limmar fast. De olika modulerna skapar förutsättning för fortsättningen. Det är en organisk process där jag själv saknar överblick men är närvarande i den detalj jag just arbetar med.
Det fysiska arbetet med saxen och limmet skapar förutsättningar för mig att associera fritt. Det är ett slags avslappning genom ansträngning.

Lisa Jonasson är född 1978 i Stockholm och utbildad vid Kungl. Konsthögskolan 1999–2004. Hon har haft ett flertal separatutställningar på gallerier, museer och konsthallar i Sverige. Utställningen Människans inre i genomsnitt visades på Bonniers Konsthall i våras.

Mer information:
http://www.gallerimagnuskarlsson.com/artists/lisa-jonasson
http://www.lisajonasson.com/
http://www.bonnierskonsthall.se/utstallning/lisa-jonasson

Kontakta galleriet för mer information och pressbilder.


Välkommen till vernissage torsdag 8 november kl. 17.00–20.00.


Öppettider:
tisdag–fredag 12.00–17.00
lördag–söndag 12.00–16.00
Samt efter överenskommelse.

Adress:
Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 12, Stockholm

GALLERI MAGNUS KARLSSON
Fredsgatan 12, 111 52 Stockholm, Sweden
telephone: +46 (0)8 660 43 53, mobile: +46 (0)708 10 69 06
e-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
http://www.gallerimagnuskarlsson.com
Karlsson & Philipson AB (Galleri Magnus Karlsson) SE556593-0558-01

Gallery artists: Mamma Andersson, Roger Andersson, Lars Arrhenius, Amy Bennett, Mette Björnberg, Thomas Broomé, Amy Cutler, Marcel Dzama, Niklas Eneblom, Sara-Vide Ericson, Jens Fänge, Carl Hammoud, Tommy Hilding, Kent Iwemyr, Richard Johansson, Lisa Jonasson, Johanna Karlsson, Klara Kristalova, Peter Köhler, Hans Lannér, Petra Lindholm, Ulf Lundin, Anne-Marie Nordin, Maria Nordin, Jockum Nordström, Johannes Nyholm, Jeff Olsson, Charlie Roberts & Susanne Johansson (f.d. Simonson)

Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 12, Stockholm

Relaterade artiklar (efter tagg)