Skriv ut denna sida

Nobels Fredspris

DN/Rune Lanestrand/Pie Blume/Sigyn Meder/Gösta Torstensson/Jörn Svensson 13 oktober 2012

- Nobelkommittén i Oslo har kapat Nobels testamente. Thorbjörn Jageland, ordförande för kommittén, använder nu priset som sin egen privata butik, säger Fredrik Heffermehl. En av många reaktioner valet av mottagare av Nobels Fredspris. "Blev mållös när jag hörde att EU tilldelats Nobels Fredspris" tycker bl.a Rune Lanestrand som föreslår "Ge armésoldaten Bradley Manning och Wikeleaks Nobels Fredspris". Foto: Opplysningskontoret

Dagens Nyheter: Fredspriset kan få rättsligt efterspel "Tidigare i år avgjorde länsstyrelsen i Stockholm att Alfred Nobels definition av fredspriskandidater ska beaktas. I sitt beslut stöder sig länsstyrelsen på stiftelselagen som visar att Nobelstiftelsen, som sitter på prispengarna, också är skyldig att se till att underkommittéerna följer Alfred Nobels testamente....I sitt testamente talar Alfred Nobel om en "fredsförfäktare" som verkar för "nationell nedrustning", "nationella fredskongresser" och "förbrödring". Och i boken The Nobel Peace Prize – What Nobel Really Wanted" som kom ut år 2010 och som också spelat roll för länsstyrelsens beslut, utgår författaren och norska juristen Fredrik Heffermehl från prisstiftarens egna ord och hävdar att närmare hälften av tidigare fredspristagare aldrig ens borde ha kommit i fråga som priskandidater. – Dagens EU har som mål att bygga upp en militär styrka och är för vapenproduktion. Att ge priset till EU innebär att Nobelkommittén i Oslo har kapat Nobels testamente. Thorbjörn Jageland, ordförande för kommittén, använder nu priset som sin egen privata butik, säger Fredrik Heffermehl. – Det är klart att det tvistas om vilken författare som får och inte får Nobels litteraturpris också men de som får litteraturpriset har ju ändå skrivit något. När det gäller fredspriset har flera av fredspristagarna inte ens befattat sig med fredsarbete och ytterst få har velat avskaffa militären, fortsätter Fredrik Heffermehl.

"Makten bryr sig inte ens om att låtsas anständighet. Än mindre bryr de sig om vad Nobel själv säger i sitt testamente. Läs artikeln Förakt för folkrätten hotar världsfreden Fredrik S Heffermehl, norsk jurist, journalist och författare och internationell fredsaktivist, har skrivit boken Nobels Fredspris – Visionen som försvann”: Sigyn Meder


Blev mållös när jag hörde att EU tilldelats Nobels Fredspris. Nu är väl botten nådd, anseendet så lågt att ingen hederlig människa längre vill ta emot eller ens nomineras till detta så grovt skändade pris.
En ytterligare höjning av nivån på löjets skimmer kan nog ändå denna reaktionära och omdömeslösa nobelkommitté chocka världen med. När man nästa år tilldelar Fredspriset till, de två mest aggressiva staterna i världen, USA och Israel.
Samtidigt som man byter namn till Nobels Krigspris. Det borde man gjort redan när USA:s Henry Kissinger tilldelades Nobels Fredspris sedan han vräkt bomber över Vietnam, dödat miljoner oskyldiga, sprutat växtgifter och förgiftad stora delar av befolkningen i operation Orange.

Ge armésoldaten Bradley Manning och Wikeleaks Nobels Fredspris

Min kandidat (redan 2010) var den djärve armésoldaten och humanisten Bradley Manning som nu försmäktar under tortyrliknande förhållande i amerikanska fängelser.
Tillsammans med Wikileaks Julian Assange som USA med alla medel försöker få utlämnad. Med benäget bistånd från den USA-viftande jycken Carl Bildt och advokaten, f jämställdhetsminister Claes Borgström.
Försvarsadvokaten som som var med och skapade Sveriges största massmördare av sin egen klient Thomas Quick. En riktig stjärnadvokat alltså med kontor i de förnämsta Stockholmskvarteren.
Men tyvärr tog Thorbjörn Jagland och den norska nobelkommittén inte heller den gången chansen att slå ett slag för freden.
Då jag inte längre kan nominera den officiella vägen fick det bli på min blogg. Min motivering då som nu; “Norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland har nu ett bra tillfälle att visa på sitt påstådda oberoende av USA genom att ge fredspriset till WikiLeaks. Att delas mellan soldaten Bradley Manning och Julian Assange.
Mannings beslut, att låta världen veta vilket hyckleri och hur mycket lögner överheten i olika länder omger sig med, visar på kurage i världsklass. Han visar också, en vilseförd allmänhet, hur smutsigt kriget i Irak och Afghanistan i verkligheten är. Inte minsta ädelt som krigsförespråkarna vill göra gällande.
Ett nobelpris skulle kunna rädda honom undan livstids fängelse eller dödsstraff. Det skulle också ge Assange ett skydd om barbarerna i Washington får tag på honom.
Den överhet som nu i många fall avslöjas som rena lögnare är fullständigt desperat när deras väljare inte längre tror på de fina och inställsamma fraserna. Och de avslöjar sig ännu mer när de t o m vill stämpla budbärarne Julian Assange som terrorist.
Thorbjörn Jagland och den norska Nobelkommittén kan nu rehabilitera sig genom att ge nästa års fredspris till Wikileaks.
Då ska vi försöka glömma att man gav USA:s utrikesminister Henry Kissinger fredspriset sedan han bla sagt att han skulle bomba Vietnam tillbaka till stenåldern. Vilket USA också försökte.
Genom att utrikespolitiken och det diplomatiska spelet blir mer transparant så kan breda internationella opinioner bättre bildas mot nya krig och våld i världen.
En fredligare värld helt i Alfred Nobels anda.”

Rune Lanestrand

Pie Blume: Radion meddelar att Nobels s k fredspris har delats ut igen. På den lista som bara under de senaste åren rymmer namn som B Obama, S Peres, Y Rabin, M Begin och H  Kissinger är det inte många som fattas...

Men om något hade hänt, om detta pris skulle fördelas mellan verkliga kämpar för frihet och fred, dvs om t ex Johan och Martin hade erbjudits denna utmärkelse, då hade jag inte blivit förvånad om de hade tackat nej med hänvisning till att de inte vill omnämnas på samma lista som EU, Obama och deras likar

Jörn Svensson:

Beundrar Nobelkommitténs definition av ordet fred. EU får pris för sitt unika sätt att skapa fred i Jugoslavien, roffa till sig västafrikanska länders havsfiskerättigheter, stödja Marockos krig och förtryck mot Västsahara och bedriva ekonomisk terror mot Sydeuropa.
Gösta Torstensson: EU:s medlemsstater är eller har varit inblandade i imperialistiska krig på Balkanhalvön och i Indokina, Algeriet, Nordirland, Rwanda, Tchad, Irak, Afghanistan, Libyen osv. För att nämna några historiska eller dagsaktuella exempel. Och idag jagar EU och EU:s medlemsländer flyktingar från Afrika med marinkårssoldater, örlogsfartyg och bestyckade helikoptrar i Medelhavet och genom att bygga upp en hög mur bevakad av EU:s militariserade gränspolisstyrkor som ska hindra människor att ta sig in i det rika Europa.
I Lissabonfördraget, EU:s grundlag som står över medlemsstaternas egna grundlagar, slås det fast att EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken ”kommer att leda till ett gemensamt försvar, när Europeiska rådet med enhällighet har beslutat detta”. Det innebär att alla medlemsstater, inklusive de militärt alliansfria staterna, som Irland, Sverige, Finland och Österrike, är fördragsmässigt förpliktade att leva upp till kravet på en EU-överstatlig krigsmakt. Det är en fråga om när, inte om.
 

Jonas Sjöstedt: EU förtjänar inget pris  Omkring 16 000 människor har dött på grund av EU:s hårda gränser sedan 1993.

Bradley Manning for a Nobel Peace Prize

Bradley Manning for a Nobel Peace Prize

Den ny/gamla erövringen som nu dessutom fått Nobels fredspris

DN/Rune Lanestrand/Pie Blume/Sigyn Meder/Gösta Torstensson/Jörn Svensson

Relaterade artiklar (efter tagg)